NL-Alert: iédereen direct informatie bij een noodsituatie

Ruim 9 op de 10 Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben weleens een NL-Alert ontvangen. NL-Alert waarschuwt en informeert je via je mobiele telefoon bij noodsituaties. Ontvang je een NL-Alert? Dan is het belangrijk dat je meteen het bericht leest, de instructies opvolgt en anderen in je omgeving informeert.

Het kan gebeuren dat iemand het NL-Alert nog niet heeft gezien. Krijg je een NL-Alert waarin staat dat je door een rookwolk met giftige stoffen binnen moet blijven en de ramen moet sluiten? En zie je tegelijkertijd dat de buurvrouw net haar hond uitlaat? Dan kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie.

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een opvallend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Het NL-Alert zie je op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiele telefoon aanstaan. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiele telefoon, zie je NL-Alert ook op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Het eerstvolgende testbericht wordt uitgezonden op maandag 5 juni 2023 rond 12.00 uur.

Tekst en foto NL-Alert