Nieuws

Nijeveen is Nederlands kampioen ‘vergroenen’

Nijeveen is kampioen ‘vergroenen’ in Nederland. Het dorp is daarmee de winnaar van de Groene Stad Challenge. Daarin is onderzocht hoeveel groener steden en dorpen zijn geworden tussen 2020 en 2022.

In de categorie ‘dorpen’ liet Nijeveen de plekken Badhoevedorp en Oude Wetering achter zich. Volgens de organisatie is het groen binnen de bebouwde kom van Nijeveen ‘sterk toegenomen’, zo blijkt uit luchtfoto’s. Bij de steden won Hoofddorp, ten koste van Haarlem en Amstelveen.

Derde keer

Om tot de ranglijsten te komen is het groen in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners van 124 gemeenten in Nederland geanalyseerd. De Groene Stad Challenge was dit jaar toe aan de derde editie.

Assen won de Groene Stad Challenge in 2022. Voorheen draaide de verkiezing om de meeste groene plekken in zijn algemeenheid, dit jaar is progressie in het groen onderzocht.

‘Onze aanpak lijkt effect te hebben’

Dat Nijeveen als winnaar uit de bus rolde, maakt wethouder Jeannet Bos (D66) blij. “Het laat zien dat inwoners het belang inzien van vergroenen. Onze aanpak lijkt dus effect te hebben en dit is een mooie stimulans om door te gaan met de opgaven voor klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, ook in andere dorpen en wijken van de gemeente Meppel.”

Is jouw gemeente ook langs de groene meetlat gelegd? De volledige lijst is op https://groenestadchallenge.nl/ te vinden.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)