Sport

Nijeveen heeft opblaashal terug

Met man en macht heeft Nijeveen gewerkt aan de opbouw van de airdome, waarin de sporters uit het dorp deze winter verwarmd kunnen sporten. Het is een opluchting, want opbouw van de hal kwam dit jaar door de hoge energiekosten in gevaar.

“Zoals je kunt zien zijn wij de Airdome aan het opzetten”, vertelt Haralt Lucas, voorzitter van korfbalclub DOS’46. “Samen met heel veel vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. We hopen dat hij vanavond staat.”

In voorgaande jaren werd de hal al eerder opgebouwd, maar dit jaar werd de opbouw in eerste instantie afgeblazen. Stichting Airdome Nijeveen is eigenaar van de hal en zij kregen de exploitatie niet rond vanwege de hoge energielasten. De stichting benaderde daarom de gemeente. Wethouder Jeannet Bos (D66) van sportzaken kwam met goed nieuws: zij stelt 30.000 euro beschikbaar voor Nijeveen om het exploitatietekort te verkleinen. Daarom kan de hal toch opgebouwd worden.

De stichting krijgt een eenmalige ondersteuning vanuit de gemeente. “Omdat er een wethouder is die haar nek durft uit te steken”, aldus Bert Bayle namens de stichting. “Dat was echt een juichmoment.”

Onmisbaar
Naast de steun van de gemeente ondernemen de sporters zelf ook actie, zo wordt de hal dit jaar beter geïsoleerd. Baylé: “We hebben er onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat we twintig tot dertig procent aan energielasten kunnen verminderen door een extra isolatiedeken over de hal heen te leggen. De investering hebben we gelijk als stichting op ons genomen. We hopen dat deze investering van 7.000 euro een reductie oplevert.”

De korfballers van DOS’46 zijn erg blij dat het toch gelukt is, want de airdome is een belangrijke plek voor het dorp en de sportverenigingen. “De korfbalclub heeft 385 leden. We hebben 26 teams, trainen 30 uur per week in de hal”, vertelt Lucas van DOS’46. “De hal is onmisbaar, daar kan ik kort en krachtig over zijn. Zonder de hal kunnen wij niet in ons dorp sporten. Hier staat een blij man want dit was een zwarte bevalling.”

Lange termijn
Volgens Baylé gaat de stichting binnenkort bezig met een plan voor de lange termijn. “We hebben overleg met DOS’46 en gaan een werkgroep oprichten om breder te kijken oplossingen voor de verdere toekomst. Misschien is er een alternatieve energiebron, zoals propaan. Misschien dalen de gasprijzen komend jaar en geeft het dan minder problemen. We zijn er nu scherp op, dus komen niet meer voor verrassingen te staan.”

Op dit moment wordt de laatste hand aan de hal gelegd, onder meer de vloer moet nog gelegd worden. Vanaf dinsdag kan er gesport worden. De hal blijft staan tot maart volgend jaar.

Tekst RTV Meppel / foto Bastian van de Belt