Ondernemend

Nieuwe vloer? Kies een mooi legpatroon!

Commerciële partnerbijdrage

Een belangrijk aspect bij het leggen van een nieuwe vloer is het patroon waarin de planken of tegels komen te liggen. Je hebt de keuze uit verschillende legpatronen. Denk aan visgraat laminaat of een mozaïek van meerdere vierkanten. Van sommige legwijzen zijn zelfs meerdere varianten. Welk patroon je kiest is erg bepalend voor hoe je vloer er uit komt te zien. Lees hieronder meer over een aantal mooie mogelijkheden.

Ga je voor standaard of een speciaal effect?
Veel mensen kiezen nog voor een standaard legwijze als ze parket, laminaat of tegels op de vloer leggen. Voor planken is dit vaak de houtstrip. Hierbij liggen alle planken evenwijdig aan elkaar en verspringt de naad steeds een stukje. Tegels legt bijna iedereen in het patroon van een schaakbord. De vraag is dan ook of jij iets bijzonders met je vloer wilt doen. Door een alternatief vloerpatroon uit te kiezen creëer je een speciaal effect. Selecteer een patroon en experimenteer met een staal hiervan in je woning of maak een tekening van de ruimte. Let hierbij ook op de legrichting. Dit geeft je een goede indruk van de uiteindelijke look. Het mooiste resultaat krijg je met een COREtec PVC vloer. Dit is een sterke vloer die een authentieke uitstraling heeft en niet krimpt of uitzet. De planken zijn voorzien van een ultrarealistische reliëfdruk. De vloer is bovendien honderd procent waterdicht, geluiddempend en zeer eenvoudig te leggen.

Visgraatmotief
De visgraatvloer is onverminderd populair. Hierbij liggen de planken haaks op elkaar en hierdoor krijg je een patroon dat aan een visgraat doet denken. De meest eenvoudige variant is de enkele visgraatvloer. Komt je nieuwe vloer in een grote ruimte te liggen? Dan kan een dubbele of driedubbele visgraat ook erg fraai zijn. Hierbij leg je twee of drie planken per graat in plaats van eentje. Visgraat laminaat dat je op deze manier legt heeft een hele strakke uitstraling. Een andere variant op het visgraatmotief is de Hongaarse punt, ook wel Chevron genaamd. In dit geval komen de uiteinden van de planken schuin tegen elkaar aan te liggen.

Vloer in hoekverband leggen
Een hoekverband of elleboogverband lijkt op het visgraatpatroon. De richting waarin de punt wijst geeft echter een totaal ander effect. Bij een visgraatmotief wijst de punt van de vloer recht vooruit, dus van de ene wand naar de tegenoverliggende wand. Bij een hoekverband wijst de punt in de richting van de ene naar de andere hoek. De planken komen hierbij evenwijdig aan de wanden te liggen, terwijl dit bij het visgraatpatroon schuin ten opzichte van de wanden is. Het hoekverband lijkt hierdoor ook wel op een L-vorm of elleboog.

Andere bijzondere legwijzen
Wees creatief en leg de planken eens op een andere manier neer. Zo creëer jij een unieke vloer. Ga bijvoorbeeld voor een baksteenpatroon. Bij deze legwijze komen de voegen van de planken per rij om en om op dezelfde hoogte te liggen, net als bij veel baksteenmuren. Of wat dacht je van een ladderverband in combinatie met de Hongaarse punt?