Nieuws

Nieuwe vaccinatieronde: herhaalprik 12-plussers vanaf half sept

Iedereen van 12 jaar en ouder kan vanaf dit najaar een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus krijgen, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerst zijn zorgmedewerkers met patiëntencontact en mensen met een verhoogd medisch risico aan de beurt, daarna mag de rest. De eerste uitnodigingen gaan half september de deur uit.

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar, en met een herhaalprik kan de bescherming op peil worden gehouden, schrijft Kuipers. Het OMT adviseerde eerder al te starten met een nieuwe vaccinatieronde.
‘GGD Drenthe is voorbereid’

De Drentse GGD is voorbereid op zo’n nieuwe ronde, meldde de gezondheidsdienst eerder deze maand bij RTV Drenthe. Minister Kuipers had aan alle GGD’en gevraagd om op te schalen. Dat betekent dat de diensten kunnen beginnen met het werven, selecteren en opleiden van personeel.

‘Eerste’ groep
De groep die vanaf half september worden uitgenodigd, bestaat uit dezelfde mensen die eerder dit jaar ook uitgenodigd werden voor een herhaalprik. Dit wordt nog uitgebreid met 60-minners die jaarlijks een uitnodiging ontvangen voor de griepprik en een deel van de zorgmedewerkers.

Het kabinet wil dat het prikken gebeurt met nieuwe vaccins, die een update hebben gekregen en betere bescherming bieden dan de huidige.

Foto Shutterstock