Nieuws

Nieuw jeugdhonk in Nijeveen

Jongeren in Nijeveen hebben een nieuw stekkie om samen te komen: in dorpshuis De Schalle is het nieuwe jeugdhonk ‘t Hogerop deze week geopend. Een grijze ruimte op de bovenverdieping van het dorpshuis is verbouwd en van kleur voorzien. Banken, een bar, een dartbord en voetbaltafel vullen de ruimte. Een jeugdsoos pur sang. “Al noemt niemand het tegenwoordig nog jeugdsoos”, zegt Martin van Setten, voorzitter van Dorpsvereniging Nijeveen.

Het jeugdhonk kwam er nadat de dorpsvereniging een oproep deed om in gesprek te gaan met jongeren. “Daar kwamen zo’n 25 jongeren op af”, blikt Van Setten terug. “Hoe gaat het met je? Wat mis je in het dorp? werd er gevraagd. Duidelijk was dat de jeugd een jeugdhonk miste. Het vorige jeugdhonk stierf zo’n tien jaar geleden een stille dood.”

Samen met de jeugd werd het honk opgezet. “Een plek voor jongeren van ongeveer 12 tot en met 17 jaar, de niet-uitgaande jeugd die nog niet naar het café mag.”

Met Dirk Kroes houdt hij een oogje in het zeil, maar het is voornamelijk de jeugd zelf die de jeugdkeet gaat beheren en activiteiten bedenkt. “Ze hebben zelf posters gemaakt en opgehangen in het dorp. Ze hebben zelf vrienden uitgenodigd voor vanavond”, vult Martijn Hoekman aan. Hij vormt samen met Feliesja Kroes, Floris Dijkhuizen en Rik Karsen het jeugdbestuur. Zij zijn tussen de 18 en 25 jaar oud, en eigenlijk hoeven ze niet zo heel veel te doen. “We staan zo meteen achter de bar en als de jeugd iets wil hebben, dan helpen we ze gewoon netjes. Zij hebben zelf de prijs bedacht, zodat ze voor een normale prijs een leuke avond kunnen hebben.”

Deze week mochten ouders even een kijkje nemen, maar in de toekomst is ‘t Hogerop exclusief voor de jeugd. “Een keer per maand kunnen ze op vrijdagavond terecht”, zegt de voorzitter van de dorpsvereniging. “Wij betalen de huur en kopen bij het dorpshuis de consumpties in. We kunnen die niet voor horecaprijzen aanbieden aan de kinderen, want dan is het snel klaar. Een muntje voor frisdrank kost 50 cent.” Een paar 18-plussers uit het dorp zien erop toe dat het alleen bij frisdrank blijft.

Voor volgende maand is de jeugd al met een activiteit gekomen. Een dropping. Hoekman: “Ik hoop dat het wat vaker doorgaat. Dat kinderen een leuke tijd kunnen hebben, dat ze een paar leuke avonden in het jaar hebben. Een beetje gezelligheid onderling. Dat je elkaar wat vaker ziet, dat je wat meer kan doen dan thuis. Ja, het is een mooie toevoeging aan het dorp Nijeveen.” Nadat de kerstmaaltijd voorbij is, ruimen de kinderen zelf alle troep op. De tafels worden snel opgeruimd en maken plaats voor een disco. ‘t Hogerop is geopend

Stefan Klomp RTV Drenthe