Nieuws

Meppelers waken voor het klimaat

GroenLinks Meppel hield in de nacht van vrijdag op zaterdag de wacht voor het klimaat. Verschillende Meppeler vrijwilligers wisselden elkaar af en waakten in groepjes online vanuit hun woonkamer bij kaarslicht voor een stevig en rechtvaardig klimaatbeleid in Meppel en heel Nederland.

Hiermee nam Meppel het stokje over van vele eerdere klimaatwakers: er wordt nu al ruim 180 dagen de klok rond gewaakt door mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering. Overdag wordt er in Den Haag gewaakt bij de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat klimaat hoog op de agenda van de kabinetsformatie blijft staan. En ‘s nachts gaat het waken door vanuit huiskamers in heel Nederland.

In Meppel pleiten de wakers niet alleen voor een goed nationaal klimaatbeleid. Ze hopen ook op een ambitieus klimaatbeleid in Meppel, zodat de stad al in 2040 energieneutraal is. Ze willen graag betaalbare oplossingen voor iedereen.

GroenLinks-lid Hanneke van Diepen nam het initiatief voor de actie. Ze offert graag een nacht slaap op voor het klimaat. “Hiermee sluiten wij ons aan bij een brede beweging die nu actie wil van een nieuw kabinet. En we praten deze nacht met elkaar over wat we graag in Meppel anders willen zien. Onze gemeente heeft met de doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn een goede ambitie. Maar niemand weet hoe ver het daar mee is. We hebben meer nodig dan alleen goede bedoelingen, we moeten nu concrete stappen nemen om dat doel te halen. Een meetlat om te zien waar we nu staan, is heel belangrijk.” Over het gebrek aan slaap zegt ze: “We waken liever een nacht voor een goed klimaatbeleid dan dat we wakker liggen om klimaatzorgen.”

Foto eigen