Sport

Meppeler sportcoach ontwikkelt zorgwebsite

Budget krijgen om onder begeleiding te kunnen sporten; die mogelijkheid is er voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Alleen hoe? Volgens sportcoach Tamar van der Veen uit Meppel komen ze er vaak niet uit. Om ze te helpen, heeft ze een website ontwikkeld, want juist voor hen is sporten zo belangrijk, zegt de sportcoach.

Tot nu toe haakten cliënten, als het op sporten onder begeleiding aan kwam, tot Van der Veens verbazing vaak af vanwege een geldprobleem. “Ze wisten niet dat ze voor sportzorg een extra budget kunnen aanvragen bij de gemeente. Of ze hadden het wel geprobeerd, maar het was niet gelukt.”

Dat laatste begreep Van der Veen wel. “Er zijn verschillende potjes om deze doelgroep te laten sporten en bewegen op een manier die bij hun past, maar dat is nogal een doolhof. Het is erg ingewikkeld.”

Zelf betalen voor de specialistische sport lukt vaak niet. “Ze hebben een Wajong-uitkering, wat neerkomt op zeventig procent van het minimumloon. Dan kun je geen personal trainer betalen”, aldus Van der Veen. “Terwijl onder deze groep drie keer zoveel obesitas-patiënten zijn. Ze moeten dus wel in beweging komen.”

Stap voor stap uitleg
Ze klom in de pen en bouwde een website waarop stap voor stap uitgelegd wordt hoe je toch aan het budget kunt komen. “Het is een website waarmee je, aan de hand van een aantal vragen, antwoord krijgt op je eigen vraag. Ook heb ik filmpjes opgenomen waarin ik dingen uitleg.”

De laatste fase ontbreekt nog: “Nu hang ik toch nog best veel aan de telefoon met cliënten”, vervolgt Van der Veen. “Als gemeenten niet op tijd reageren, weten de zorgvragers vaak niet wat ze moeten doen. Dat onderdeel moet ook op de site. Dit project was leuk om te doen, maar straks hoop ik minder te bellen en meer te sporten.”

In oktober klaar voor gebruik
De site vereist nog doorontwikkeling om een groot publiek aan te spreken. “In het najaar komen er subsidiepotjes vrij voor innovatieve ontwikkelingen. Dat wil ik voor mijn project aanmelden”, vertelt Van der Veen. “Daarnaast heb ik geld gewonnen bij de Rabobank-wedstrijd. Dat steek ik er ook in.”

Ze hoopt dat nog meer gemeenten aanhaken. “Het is echt noodzakelijk. De doelgroep wordt ongezonder en begeleiders hebben hier geen ervaring mee. Het wordt een cruciaal punt.”

Als de financiering rond is, wordt de website geprofessionaliseerd en kan heel Nederland er gebruik van maken. Dit staat gepland voor oktober.

Foto Laurens Lagerewij