Nieuws

Meppel wil geld handhaving coronaregels doorschuiven naar horeca

Volgende week ontvangen de gemeenten extra geld vanuit Den Haag voor handhaving van de coronaregels, zoals het gebruik van de coronapas in de horeca. Omdat de extra controleurs die hiervoor nodig zijn niet zo eenvoudig te vinden zijn, overweegt Meppel het geld door te schuiven naar de horecaondernemers.

Vanaf komend weekend geldt in Nederland de coronapas. Horecagelegenheden moeten de QR-codes van gevaccineerde bezoekers scannen en niet gevaccineerde bezoekers moeten een negatief testbewijs laten zien of een bewijs dat ze zijn hersteld van het virus.

De rijksoverheid stelt aan gemeenten extra geld beschikbaar om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. “Daar ben ik erkentelijk voor”, zei burgemeester Richard Korteland van Meppel vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. “Dat geld staat volgende week op de rekening.”

Extra beveiligers in de horeca
Maar dat betekent volgens hem niet dat er vanaf volgende week ook extra toezichthouders rondlopen in Meppel, want die zijn niet zo eenvoudig te vinden. “Het zou kunnen dat we dat geld deels doorzetten naar de horeca”, aldus Korteland. “Ik denk daaraan omdat er al een aantal beveiligers werken in de horeca. Dat aantal is makkelijker uit te breiden. Zo kunnen zij toezicht houden in de kroeg en op het terras. Dat is een praktische oplossing waar zowel wij als de ondernemers wat aan hebben.”

Foto Leo de Harder