Meppel viert uitbundig feest op Koningsdag

Met de traditionele carillonbespeling door Mannes Hofsink hoog in de Meppeler Toren om 9.00 uur en de Aubade op het Kerkplein vanaf 9.30 uur begint in Meppel op donderdag 27 april de luisterrijke viering van Koningsdag. Op het Kerkplein verzamelt zich het grootste koor van de stad dat eenmaal per jaar een sterk repertoire van bekende liederen ten gehore brengt. Uiteraard met Oranje Boven, Het Land van Maas en Waal, het Drenthe Lied en De Ode aan de Meppeler Toren.

Ken Besuijen, Jur Arp, Rob Zandgrond, Vincent van Leth, stadsdichter Justin Westera en De Bazuin onder leiding van René Bos verlenen medewerking. Ceremoniemeester is Henk Haze van het Oranjecomité. Burgemeester Richard Korteland houdt een toespraak. De Aubade wordt afgesloten met het Wilhelmus. De Aubade wordt rechtstreeks uitgezonden via RTV Meppel.

Daarna breekt er in de binnenstad een bruisend Oranjefeest los. In de Woldstraat is dan al vanaf 9.00 uur een Vrijmarkt voor kinderen begonnen. Op het Kerkplein geeft Daan Boverhof een fietstrial, is Theater Tijl Damen aanwezig en treedt het Duo Tobit en Jasmijn op. Op de Groenmarkt geeft straattheater Hirondelles korte voorstellingen en het Acroduo Rik en Aimée demonstraties. De bezoekers genieten van het mobiele Straatorkest Toos, van Amigo Latino’s en van Theater van de Droom van Jeroen Boerwinkel en Laura Hamers. Op de Wheem begint om 11.30 uur Het Open Talent Podium onder leiding van Willem Spans met onder andere een optreden van hiphopdansers van Blink voorheen Scala.

Op het Prinsenplein geeft De Bazuin om 11.00 uur een concert. De horeca zet vanaf 14.00 uur op de pleinen het programma voort met Amsterdamse artiesten op het Prinsenplein en de Band Jools met Willems Spans op de Wheem. De bezoekers op het Kerkplein krijgen muzikaal entertainment van DJ Roelof Hof and Friends onder wie Monique Browns, Danillo Wattez en Gerard Dantuma. Op de Groenmarkt speelt De BTW Band.

Het AlexAnders Festival wordt vanaf 13.00 uur gehouden op de Stoombootkade en het Bleekerseiland. Daar treden onder andere op Bruun Brood, Le Roi Mort, Flatt Mountain, Wildeboer en de Alexanders Band.

De middag voorafgaande aan Koningsdag bezoeken de leden van het Oranjecomité de verzorgingshuizen en het oude ziekenhuis waar Oekraïense Meppelers tijdelijk verblijven om hen een tompouce aan te bieden.

Het programma van Koningsdag is uitvoerig te vinden op https://koningsdagmeppel.com/

RTV Meppel/ foto Arjan Tien