Nieuws

Meppel blij met aangekondigd lachgasverbod

Drentse gemeenten zijn blij met het kabinetsbesluit om het bezit en de verkoop van lachgas per 1 januari te verbieden. Vanaf die dag staat de drug op de lijst met verboden middelen. “Het is een verstandige beslissing”, reageert burgemeester Richard Korteland van Meppel.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mag het middel nog wel gebruikt worden als ‘toevoeging aan voedingsmiddelen’. Het gas wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de slagroomspuit. Toch worden ook daarvoor de regels aangescherpt. De verkoop is toegestaan, maar het vervolgens doorverkopen aan iemand anders niet.

Volgens burgemeester Korteland zorgt de beslissing voor ‘eenduidig beleid’. “Dat helpt ons”, zegt hij. Zijn collega Marco Out uit Assen sluit zich daarbij aan. “We zijn blij met het landelijk verbod op lachgas. Omdat ook bezit en de verkoop nu helemaal verboden worden, zal het gemakkelijker worden om te handhaven.” De gemeente Emmen noemt het verbod ook een ‘positieve ontwikkeling’. Assen, Meppel en Emmen hadden lachgasverkoop deels al aan banden gelegd.

In Meppel was lachgas sinds december 2020 al verboden, via de zogeheten algemene plaatselijke verordening. Dat zijn regels die gemeenten zelf mogen doorvoeren. Volgens burgemeester Korteland heeft dat geholpen. “Sinds dat verbod constateren we minder gebruik en handel in lachgas. En daar ben ik blij mee”, zegt hij. “Ik heb namelijk gezien wat lachgas met mensen – van soms zeer jonge leeftijd – doet: alleen maar ellende.”

RTV Meppel/ Foto Edwin van Stenis (RTV Drenthe)