Nieuws

Meppel behoort bij gemeenten die derdelanders uitzetten

In Meppel is deze week een derdelander uit de gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïners gehaald. Samen met Dordrecht, dat negentig derdelanders uitzette, is Meppel de eerste gemeente in ons land die deze actie onderneemt.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft echter dinsdagavond bepaald dat de vluchtelingen toch in de opvang in Nederland mogen blijven.

Hun recht op bescherming is eigenlijk verlopen, maar dit wordt aangevochten bij de rechter. De rechtbank in Amsterdam heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie om verduidelijking van de regels gevraagd. In afwachting van het antwoord daarop mogen derdelanders blijven.

Richtinggevende uitspraak

De uitspraak van dinsdag geldt voor zes mensen, maar is wel “richtinggevend”, zegt de Raad van State. Andere derdelanders zouden in dezelfde omstandigheden dezelfde voorlopige uitspraak krijgen.

Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Meppel sinds april 2022 opgevangen in het voormalige ziekenhuis van Isala. In eerste instantie ging het om negentig Oekraïners, maar in september vorig jaar was dat aantal al opgelopen naar 314.

Vier weken de tijd

De zogeheten derdelanders, vluchtelingen uit Oekraïne zonder Oekraïense nationaliteit, woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland het land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen hier bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne. Die regeling verliep op 4 maart. Daarna kregen de derdelanders vier weken de tijd om Nederland te verlaten.

RTV Drenthe / foto RTV Meppel