Nieuws

Mensen uit 1997 en 1998 kunnen afspraak voor coronaprik maken

De laatste groepen volwassenen krijgen deze dagen een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen uit 1997 en 1998 kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. De jongsten in deze groep zijn nog 22, de oudsten hebben net hun 24e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

Eerder deze week werden mensen uit 1994, 1995 en 1996 al uitgenodigd, en vorige week waren mensen uit 1985 tot en met 1993 aan de beurt. Als er geen problemen opdoemen, duurt het nog een paar dagen voor de laatste volwassenen zijn uitgenodigd. Deze mensen zijn geboren in 2003. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad.

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er tot nu toe zo’n 12,6 miljoen prikken gezet. Daar zitten eerste en tweede prikken bij.

Eind juni moeten de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder worden uitgenodigd. Het kabinet besloot woensdag dat zij ook in aanmerking komen voor vaccinatie. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren met immuunziektes, kanker, longproblemen, obesitas of het syndroom van Down. Als zij besmet raken, is de kans dat zij er ernstig ziek van worden groter dan bij hun leeftijdsgenoten. Bovendien moesten zij het afgelopen jaar meer dingen mijden om besmetting te voorkomen. Na vaccinatie kunnen zij weer een sociaal leven opbouwen. Sommige gezonde kinderen kunnen ook een prik krijgen, wanneer iemand bij hen in huis ernstig ziek is of grote medische risico’s loopt. Het gaat waarschijnlijk om 60.000 tot 100.000 jongeren en volgens de overheid zal dit geen grote gevolgen hebben voor de rest van de vaccinatiecampagne.

Foto Pixabay