Ondernemend

Makeover voor je huis: vijf belangrijke randzaken

Commerciële partnerbijdrage

Je hebt een bepaald beeld van de nieuwe look van je woning in je hoofd en wilt het liefst vandaag nog aan de slag. Toch behelst een makeover van je huis een aantal randzaken waar je eerst aan moet denken. Van duurzame afvalverwerking via de afvalcontainer tot het samenstellen van een gezellig klusteam.

Voor een verantwoorde afvalverwerking huur je een (kleine) container
Een kleine container huren is het eerste wat je doet. Zodra je begint met ruimen en slopen, ontstaat er afval en dat past (en mag) niet allemaal in de kliko. Tegels en stenen worden bezorgd op pallets met veel plastic, inbouwapparatuur in grote dozen met brokken piepschuim. Zo zijn er talloze voorbeelden van afval dat gescheiden moet worden. Het verwerkingsbedrijf doet dat op secure wijze voor je wanneer de container eenmaal is opgehaald.

Ga duurzaam te werk: up- en recycle
Dezelfde duurzame aanpak hanteer je bij afgedankte spullen. Zijn ze nog bruikbaar maar overbodig, dan gaan ze richting kringloopwinkel of plaats je een advertentie op een tweedehands website. Sommige apparaten zijn simpel te repareren (denk aan een repair café), andere verbruiken ouderwets veel stroom en gaan richting het gemeentelijke recyclecentrum. Met zo veel mogelijk up- en recyclen houden we de afvalberg binnen de perken.

Hout heeft de toekomst
Het opnieuw inrichten van een vertrek doe je het liefst met meubels die uit tijdloze materialen zijn vervaardigd. De trend: liever een tweedehands, opgeknapt kastje van echt hout dan het zoveelste anonieme bouwpakket van MDF, fineer of spaanplaat. Deze filosofie maakt elke ruimte persoonlijker, alleen al omdat hout zo’n warme en natuurlijke uitstraling heeft. Een beetje handige creatieveling maakt zelf precies passende meubels van pallethout.

Speel met lichtinval en contrast
Een veel gezien verschijnsel in deze eeuw is de kleur zwart voor muren, meubels en keukenblokken. Over smaak valt niet te twisten, maar een feit is dat deze elementen geen licht weerkaatsen. Wie behoefte heeft aan meer licht, mijdt donkere kleuren of laat ze contrasteren met lichtere tinten. Ook bij de installatie van raamdecoratie, nieuwe vensters, tussendeuren en puien creëer je een ideale lichtinval.

Formeer een klusteam
Vele handen maken licht werk. Ga je zelf aan de slag als klusser, nodig dan enkele vrienden, buren of familieleden uit om te helpen. In ruil voor lunch, pizza en een drankje achteraf happen ze met een beetje mazzel toe. In je eentje al het afval richting container sjouwen, met meubels schuiven en heen en weer rijden naar de bouwmarkt is lang niet zo gezellig. Maak van die grote verbouwing dus een feestje!