Regio

Maandverwachting: na fraaie week neemt buienkans toe

De tweede helft van april start deze week zonnig en warm. Eind van de week komt de eerste warme dag van het jaar, met maxima van 20 graden, in zicht. De meivakantie begint daarmee met fraai lenteweer, maar tijdens de vakantie neemt de buienkans toe.

De temperatuur bevindt zich deze week in een stijgende lijn en aan het einde van de week is kans op de eerste warme dagen van het jaar met maxima van 20 graden. Aan de noordkust liggen de maxima rond 16 graden. Voor eind april is 14-17 graden normaal. Met een uitbundig schijnende zon is het ook oppassen voor verbranden, want er wordt zonkracht 4-5 verwacht. Een onbeschermde huid kan tussen 12 en 15 uur bij zonkracht 4 in 30-60 minuten verbranden en bij zonkracht 5 is dit nog maar 20-40 minuten.

Meivakantie: kans op een bui, onzekere temperatuurverwachting
Al vrij snel in de meivakantie neemt de kans op enkele buien toe en komt er minder ruimte voor de zon. Toch lijkt het zeker geen slecht weer te worden, want het grootste deel van de tijd is het droog met een afwisseling van wolken en zon. Dat zijn fraaie momenten om lekker te wandelen, fietsen, spelen in een speeltuin of naar een pretpark te gaan. Het is onzeker of daarbij een warme jas nodig is. De computerberekeningen lopen uiteen van middagtemperaturen van slechts 10 graden tot (ruim) 20 graden. Dit komt doordat onduidelijk is of we er een koud of warme wind opsteekt.

Begin mei neemt de neerslagkans verder toe
De weermodellen laten vanaf het einde van de meivakantie, rond Bevrijdingsdag, een duidelijk signaal zien voor meer neerslag. Regengebieden vanaf zee en buien weten ons dan vaker te bereiken. Normale temperaturen van 15 graden in het noorden tot 18 in het zuiden zijn daarbij het meest waarschijnlijk.

Jaco van Wezel – Weeronline/ foto ErikJan Feenstra