Regio

Maandverwachting maart: lente blijft voorlopig uit

Op 1 maart begint de meteorologische lente. De eerste maand van de meteorologische lente verloopt vrij normaal, met een nattere fase halverwege de maand. Fraai lenteweer blijft daarmee voorlopig uit.

Maart begint overwegend droog met zonnige perioden en normale maxima van 7-9 graden. In de nachten ligt de temperatuur rond het vriespunt, ontstaat soms wat mist en zullen de autoruiten regelmatig gekrabd moeten worden. De kans op neerslag lijkt echter al in het eerste weekend van maart of in de dagen erna toe te nemen. Soms trekken regenzones over het land, maar er is ook kans op maartse buien met hagel en natte sneeuw. Hoewel het wisselvallig wordt zijn de verwachte neerslaghoeveelheden beperkt.

De temperatuurverwachting is daarbij behoorlijk onzeker. In veel berekeningen doet de middagtemperatuur een stapje terug naar 5-8 graden en daarmee wordt het kouder dan normaal. Koud weer zou natuurlijk ongunstig zijn voor het energieverbruik.

Nat intermezzo halverwege maart
Richting het midden van de maand volgt waarschijnlijk een overgang naar een aanmerkelijk natter weertype. Er trekken met grote regelmaat neerslagzones en buien over ons land en daarbij valt meer neerslag dan normaal. Normale maxima van 9-11 graden zijn het meest waarschijnlijk.

Ook voor het slot van de maand worden gebruikelijke temperaturen voorzien en dan hebben we het over 10-12 graden. Met het uitblijven van hoge temperaturen zal het berkenpollenseizoen in maart nog niet goed op gang komen. Het lijkt eind van de maand weer wat minder nat te worden, maar dat is nog wel erg onzeker. Er is ook een kans dat het natte weer van halverwege de maand voortduurt tot eind maart.

Eind maart vitamine D opdoen
Ondanks dat echte lente-temperaturen uitblijven kan het voorjaarsgevoel op mooie momenten uit de wind en in de zon soms wel even komen. De zon staat steeds hoger aan de hemel en geeft daardoor meer warmte dan aan het begin van de maand. Eind maart kan midden op de dag weer vitamine D op worden gedaan.

Tekst Jaco van Wezel – Weeronline/ foto Leo de Harder (RTV Meppel)