Natuur

Lezing Wintertuinen in Ogterop

Op donderdag 17 februari vanaf 19.30 uur geeft Eva Kovacs een lezing in de Engelenbak Ogterop, over wintertuinen voor Groei en Bloei Meppel en Regio.

In de winter bieden de meeste tuinen, met uitzondering van een paar groenblijvers, donkere takken en veel kale grond. Velen hebben al geleerd de mooie wintersilhouetten van afgestorven planten te waarderen, maar het is minder gebruikelijk de tuin met spannende combinaties, speciaal voor de wintermaanden bedoeld, te verrijken.

Deze dialezing met eigen opnames laat inspirerende wintertuinen zien, onder andere de Wintergarden van de Sir Harold Hillier Gardens in Hampshire en de meer dan 400 meter lange Winterwalk van Anglesey Abbey Gardens in Cambridge. Door de juiste planten te kiezen ontstaat een kleurig samenspel van vormen en texturen, van blad, schors en twijgen en niet te vergeten van winterbloeiers met hun verrukkelijke geuren.

Ook aandacht voor sneeuwklokjes uit de collectie van Colesbourne Park van de familie Elwes. De voorouder, Henry John Elwes (1846-1922) introduceerde in 1874 in Engeland Galanthus elwesii, de reuzen sneeuwklok.

Eva Kovacs heeft meer dan twintig jaar tuinen ontworpen in Haarlem en omstreken. Zij woont en tuiniert nu in Nijensleek, in de ‘Eeserhoek’, vlakbij de Heerlijkheid De Eese. Meer informatie: www.kennemertuinen.nl

Foto Eva Kovacs