Evenementen

Las Vegas Wedding zet Meppel op zijn kop

Viva Las Vegas! Vandaag klonk de hele dag muziek van Elvis Presley door de straten van Meppel. Het Donderdag Meppeldagfeest stond in het teken van Amerika en als onderdeel daarvan konden mensen elkaar op unieke wijze elkaar de liefde verklaren.

“Wij dachten het is de Amerikaanse dag, dus hoe mooi is het als we er een bruiloft van maken. Een Las Vegas Wedding! Zo is het idee geboren”, vertelt bestuurslid Bianca Mars van Meppeldag. Voor de ceremonie werd een flinke entourage opgetrommeld, inclusief een Elvis-look-a-like in de persoon van Bouke Scholten uit Emmen.

Waarom mensen eraan deelnemen wisselt. Eén van de koppels pakte de kans om een taboe rondom homoseksualiteit te doorbreken. “Het is geweldig dat we dit in volle openbaarheid kunnen doen”, zegt Michel van Dulmen. “We hopen een taboe te doorbreken”.

De heren vonden het een fantastische ervaring. Michel: “Dit is een unieke kans, dit maak je maar eens in je leven mee. Daarom hebben we het met beide handen aangegrepen. Nu gauw op naar de afterparty!”

Liefde en trouw
Hans en Janke Snijder komen uit Meppel en runnen samen het bedrijf Artisan Home. Ze kennen elkaar 29 jaar en ondernemen samen meer dan 20 jaar. “Tropenjaren” zegt Hans, “ die tellen dubbel”. Het energieke stel greep deze gelegenheid aan om elkaar wederom liefde en trouw te beloven.

Anderen wilden graag opnieuw trouwen, of trouwden in coronatijd en wilden daarom nu graag een bruiloft zonder restricties. Of om een bijzondere herinnering te hebben. “De meest bijzondere reden is vanmiddag: dat stel heeft een ernstig zieke zoon die binnenkort komt te overlijden”, vertelt Mars. “Ik denk dat het heel mooi is dat die zoon dit nog kan meemaken en dat het vastgelegd wordt.”

‘Leukste evenement van Nederland’
De Amerikaanse dag is een gloednieuw concept van Meppeldag, dat dit jaar een flinke kwaliteitsslag wil maken door elke editie zijn eigen thema mee te geven. Vorige week was het ‘Meppel met Smaak’, waarbij overal foodtrucks stonden en er ‘s morgens een ontbijtmoment was. Vandaag is het Amerikaanse thema ingevuld met Amerikaanse auto’s, motoren en rock-, country- en bluesmuziek. Over twee weken is er kleurrijk Meppel, dat in het teken staat van kleur en diversiteit. Maar eerst keert volgende week nog een vertrouwd thema druk: de Mokumdag, waarbij Meppel in het teken staat van Amsterdamse muziek.

Met veel bezoekers voor deze editie lijkt de Amerikaanse dag een succesnummer. “We zijn al eens benoemd tot leukste regio-evenement van Nederland en dat is niet voor niets”, vervolgt Mars trots. “Mensen uit het hele land komen hier naartoe, vooral voor de sfeer. Het is heel gemoedelijk. Dat is ook echt de kracht van Meppel.”

Tekst RTV Meppel foto Leo de Harder