Ondernemend

Kunstgras, mooi én onderhoudsarm

Commerciële partnerbijdrage

Jouw kunstgras even mooi houden dan de dag dat je het kocht? Dat is een koud kunstje. Kunstgras in je tuin of op je terras of balkon behoeft echt weinig onderhoud. Wat je juist moet doen om je kunstgras in optima forma te houden, dat lees je in deze blog.

Wist je dat je, als je je kunstgras goed onderhoudt, het gemakkelijk 10 jaar of langer kan meegaan? Het loont dus de moeite om die kleine onderhoudswerken aan je kunstgazon uit te voeren. Geen paniek, je hoeft het in elk geval al niet elke week af te rijden. Hoeveel tijd heb je voor je onderhoudsbeurten nodig? Dat hangt er wat vanaf, heb je een tuin met veel bomen en planten dan is dat over het algemeen iets meer dan wanneer je tuin in een stedelijke omgeving ligt met weinig planten.

Bladeren en takken op je kunstgras
Bomen en struiken verliezen hun bladeren in de herfst. Er waaien ook wel eens takken af. Een natuurlijk proces dat je kunstgras goed verdraagt. Die bladeren of takken een lange tijd laten liggen op je gazon, is echter geen goed idee. Hoe pak je het aan? Eenvoudig: met een harde borstel of een kunststof hark veeg je alles van je kunstmat. Na die beurt ziet je gras er ook nog eens top uit, want alle grassprietjes zijn recht komen te staan.

Mos en onkruid verwijderen
Als er mos en onkruid groeit in je tuin, dan kan dat overslaan naar je kunstgazon. Geen nood, met de hand of met een hark verwijder je dit zo. Wil je het onkruid zo veel mogelijk preventief vermijden? Zorg dan voor een stabilisatiedoek aan onder het gras. Zo kan het onkruid niet groeien. Mos kan je ook voorkomen door te checken of de randen en lijmnaden nog netjes zijn.

Uitwerpselen van huisdieren
Je trouwe viervoeter doet zijn behoefte op je kunstgras? Ook dat laat je er best niet al te lang op liggen, voor jouw hygiëne en dat van het dier. Na verwijdering raden wij aan om de plek zorgvuldig na te spoelen met lauwwarm water, ook als er een plasje op is gedaan.

Vieze vlekken op je kunstgras?
Heb je vieze plekken van bijvoorbeeld de BBQ, eten dat op het gras is gevallen of vogelpoep? Reinig je kunstgazon met een sopje of groene zeep, zeker niet met agressieve poetsmiddelen, die beschadigen je grasmat namelijk.

Opborstelen
Je kunstgras borstel je best af en toe op. Zo blijven de grassprietjes recht en dat geeft esthetisch het mooiste uitzicht. Hoe? Neem gewoon die harde borstel of kunststof hark ter hand. Plan je jaarlijks één grotere onderhoudsbeurt, bijvoorbeeld in de lente, verleng je ook de levensduur van je gras en zal je kunstgras langer mooi blijven.