Cultuur

Kunstencentrum Scala gaat toch stoppen

Het bestuur van Scala Centrum voor de Kunsten trekt de stekker uit de stichting. Het kunstencentrum is onder meer actief in Meppel, Hoogeveen, De Wolden en Westerveld. De afgelopen jaren stond het voortbestaan van Scala al regelmatig onder druk.

Het stichtingsbestuur heeft onlangs in een brief de financiĆ«le problemen en zorgen toegelicht, meldde Dagblad van het Noorden. “We zien op termijn geen bestaansrecht meer”, schrijft bestuursvoorzitter Maud Diemer van Scala. Het besluit volgt op een combinatie van financiĆ«le problemen en een flinke daling van het aantal cursisten.

De stichting zegt nog tot 1 januari 2023 de verplichtingen richting docenten en personeel te kunnen garanderen. “Men is erg aangeslagen”, aldus Diemer. Scala is inmiddels bezig met opheffingsplannen, om zo een faillissement te voorkomen.

Splitsing
Scala splitste zich in januari van dit jaar op in een stichting voor buitenschools cultuuronderwijs en een aparte stichting CultuurKLIK voor binnenschools cultuuronderwijs. Die laatste stichting kan ondanks het einde van Scala zelfstandig verder.

Volgens het bestuur werken ‘tussen de 11 en 19 medewerkers’ in vaste dienst en zijn 98 docenten verbonden aan Scala, vooral op zzp-basis. Het kunstencentrum probeert de reeds ingeschreven cursisten tot en met juli 2023 les te blijven geven. Vooral omdat deze cursisten het geld voor de lessen al hebben overgemaakt.

‘Nieuwe collectieven’
Scala, ook actief in Steenwijkerland, vraagt de vijf gemeenten garant te staan zodat het lopende seizoen kan worden afgemaakt. Het kunstencentrum hoopt met de gemeenten ‘nieuwe collectieven’ op te zetten om zo het cultuuraanbod in deze regio veilig te stellen.

Tekst en foto RTV Meppel