Natuur

Komende week vallende sterren van Orioniden

De meteorenzwerm Orioniden is komende week zichtbaar bij helder weer. Tijdens het hoogtepunt van de sterrenregen, in de nacht naar zaterdag, kunnen zo’n 30 meteoren per uur zichtbaar zijn. Ook de dagen daarvoor en vooral ook daarna kunnen de vallende sterren zichtbaar worden.

Het beste kijkmoment is laat in de nacht, vlak voordat het licht wordt. De maan is dan net op en staat laag genoeg om het zicht op de vallende sterren te verstoren. De meteoren van de Orioniden zijn vrij snel en met het blote ook waar te nemen. Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het zuiden en staat vrij hoog aan de hemel.

Het aantal meteoren van de Orioniden is niet heel groot, maar dit jaar wel groter dan het aantal van de Perseïden. Deze meteorenzwerm treedt rond 13 augustus op, maar dit jaar met slechts 30 meteoren per uur. Op 14 december is het volgende moment waarop we een sterrenregen krijgen, maar door de storende invloed van de maan blijft het aantal beperkt tot 30 tot 40 zichtbare meteoren per uur.

Bron weeronline.nl Foto Shutterstock