Regio

Koffietafel wordt ontmoetingspunt voor gesprek over zorg

Op donderdag jl. opende wethouder Boonstra de koffietafel in de Coop in Vledder. Dat was een bijzonder moment. Niet vanwege de koffietafel, want die was er al. Maar vanwege de bijzondere invulling ervan: vanaf nu zijn er elke donderdagochtend van 10.30 tot 11.30 mensen met kennis van zorg en welzijn aanwezig. De achterliggende gedachte daarbij is dat de koffietafel van de Coop, als enige supermarkt in het dorp, een ontmoetingspunt is. Logisch dus om daar bij aan te sluiten voor mensen met vragen over zorg en ondersteuning.

Het initiatief voor deze werkwijze komt van Welzijn MensenWerk, Icare, NNCZ en natuurlijk de Coop die voor de plek en de koffie zorgt, Stichting Naobuur is betrokken op de achtergrond. Deze organisaties hebben de handen ineengeslagen omdat zij vinden dat je beter vooraf de goede vragen kunt stellen, dan dat je later tegen problemen aan loopt.

Het is de bedoeling dat medewerkers van deze organisatie wekelijks bij de koffietafel zijn.
Mogelijk sluiten ook anderen af en toe aan, zoals beweegcoach, wmo-consulent, wijkagent, preventiemedewerker armoede. Ook wordt er soms een thema gemeld. Bijvoorbeeld de week v/d mantelzorg, eetmee, lokale fittesten, etc.

Wethouder Boonstra toonde zich enthousiast over dit initiatief: “Deze koffietafel in Vledder is een goed voorbeeld van het laagdrempelig in contact komen met (zorg- en welzijns)professionals. Zo kunnen inwoners hoe klein of complex hun vraag is, deze eenvoudig kenbaar maken en bespreken met hen. Door de integrale aanpak is passende ondersteuning dan snel geboden. Ik waardeer deze initiatieven erg.”

Tekst/foto WelzijnMensenwerk