Schooltv

Juf Esther eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van Drenthe

Juf Esther van basisschool Het Kompas uit Meppel is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van de provincie Drenthe. De juf van groep 3 geeft al jaren door weer en wind creatieve buitenlessen en werd daarom veelvuldig voor de titel genomineerd. Samen met de 11 andere provinciale winnaars is Esther de Boer nu in de race voor de landelijke titel. Op Nationale Buitenlesdag, dinsdag 5 april, wordt duidelijk welke juf of meester zal worden gekroond tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van Nederland’.

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Dat moet naar 25% volgens Jantje Beton en IVN

Mede daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ georganiseerd. IVN en Jantje Beton hopen met de mooie voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. Esther de Boer van Het Kompas draait er haar hand niet voor om. ‘DoeVrijdag’ is een heus begrip op de Meppelse basisschool. Haar groep 3 heeft als favoriet het dictee met hindernissen. Samen wordt een parcours van hindernissen gebouwd waarbij aan de ene kant een woord staat dat ze aan de andere kant van het parcours moeten opschrijven.

De buitenlessen deelt juf Esther niet alleen met andere leerkrachten, maar ook online samen met juf Nienke. Met haar enthousiasme weet ze volgens haar fans dagelijks meer dan tienduizend mensen te inspireren. Op Nationale Buitenlesdag zal juf Esther ook dit jaar weer wat creatieve lessen uit haar hoge hoed toveren. Daarnaast ontvangt ze net als de andere provinciale winnaars nog deze week een speciaal spellenpakket van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen.

Landelijke verkiezing
De twaalf winnaars van de provinciale verkiezingen zitten de komende weken nog even in spanning. Een deskundige jury én een kinderjury steken de koppen deze dagen bij elkaar om te bepalen wie zich vanaf 5 april een jaar lang ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ mag noemen. De winnaar ontvangt niet alleen een mooie bokaal, maar ook €2000,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door Unbox Now voor de aanleg van een speciale buitenlesplek.

Foto IVN/ Jantje Beton