Jongerenspreekuren voor vragen over seksualiteit

Waar zit de clitoris? Waarom kom ik niet klaar? Hoe geef ik mijn grenzen aan? Het zijn enkele vragen die voorkomen in een nieuwe promotievideo van GGD Drenthe. Met de video brengt GGD Drenthe in het kader van Valentijnsdag de gratis jongerenspreekuren voor vragen over seksualiteit en een soa-test extra onder de aandacht.

‘Valentijnsdag is de dag van de liefde,’ zegt verpleegkundige Seksuele gezondheid Nicolette Woering van GGD Drenthe. ‘Voor ons als verpleegkundigen Seksuele gezondheid van GGD Drenthe een aanleiding om onze jongerenspreekuren onder de aandacht te brengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kennis van jongeren over seks gedaald is, terwijl de behoefte aan goede informatie over seksualiteit er weldegelijk is.’ Met een video die GGD Drenthe liet ontwikkelen door het jongerenplatform SPOT tv Assen worden jongeren geïnformeerd over waar ze terecht kunnen met hun vragen over seksualiteit.

Vragen over seksualiteit
In Assen en Emmen zijn er wekelijks jongerenspreekuren waar jongeren tot 25 jaar gratis en anoniem terecht kunnen met vragen over seksualiteit zoals plezier, de eerste keer, orgasmes, verliefdheid, gender, soa’s en anticonceptie. Ook wanneer jongeren seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt en daarover willen praten kunnen ze bij de GGD terecht.

Gratis en anoniem spreekuur
De wekelijkse jongerenspreekuren van GGD Drenthe zijn op maandagochtend in Emmen in het Treant ziekenhuis aan de Boerkemaweg 60 en op woensdagochtend op de GGD locatie in Assen aan de Mien Ruysweg 1, bij de brandweer. Je kunt hiervoor een afspraak maken via tel. 0900- 7367366. Meer informatie over het jongerenspreekuur vind je op de site van GGD Drenthe.

Pilotproject Drenthe College
Omdat in de praktijk blijkt dat vooral mbo-studenten de weg naar de beide spreekuren slecht weten te vinden is GGD Drenthe in januari in samenwerking met Drenthe College Assen een pilotproject gestart met maandelijkse spreekuren op de schoollocatie. Studenten kunnen op het spreekuur op hun eigen schoollocatie terecht voor al hun vragen over seksualiteit.

Betrouwbare informatie online
Online kunnen jongeren met hun vragen terecht bij Sense.info. Dit is een site van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, GGD, Rutgers en Soa Aids en daarmee dé betrouwbare site over seks, speciaal voor jongeren.

Tekst/beeld GGD Drenthe