IJsheiligen op komst: geen nachtvorst meer verwacht

Komende week donderdag tot en met zondag zijn de IJsheiligen. Er wordt geen vorst meer verwacht, ook niet aan de grond. Tot de IJsheiligen is het wisselvallig met dagelijks regen- en onweersbuien. In de nachten wordt het niet kouder dan een graad of 10. Vanaf donderdag wordt het minder wisselvallig en tijdens nachten met opklaringen kan het dan landinwaarts afkoelen tot een graad of 6.

Het weer staat komende dagen in het teken van buien. Soms kan het daarbij onweren en flink doorplenzen. Ook is er elke dag wel ruimte voor de zon. De luchtvochtigheid is vrij hoog en de nachten verlopen zeker niet koud. De minima liggen veelal tussen 10 en 13 graden.

Iets koudere nachten tijdens de IJsheiligen
Precies vanaf donderdag 11 mei verlopen de nachten wat kouder met minima veelal tussen 6 en 10 graden. Landinwaarts kan het aan de grond een keer afkoelen tot een graad of 4, maar de kans op nachtvorst is nihil.

Het weerbeeld is vanaf donderdag droger met meer ruimte voor zonneschijn. De maxima zullen meestal uitkomen tussen 16 graden in de kustregio’s en lokaal 20 graden in het binnenland en dit zijn gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Wat zijn de IJsheiligen
De IJsheiligen zijn Katholieke heiligen die hun feestdag (naamdag) van 11 tot en met 14 mei hebben. Dit zijn: Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius van Maastricht (13 mei) en Sint Bonifatius van Tarsus (14 mei). De IJsheiligen duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst en gevaar voor planten voorbij is.

Johnny Willemsen – Weeronline/ foto Erik Jan Feenstra (bollenvelden in Drenthe)