Ondernemend

Houd grip op talent met een vaardighedenmatrix

Commerciële partnerbijdrage

Stel je eens voor dat je een project hebt waar specifieke expertise voor nodig is. Welke collega kun je daarvoor het beste benaderen? Of misschien vraag je je af hoe je medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen binnen je bedrijf. Een vaardighedenmatrix kan je daarbij enorm helpen. Dit artikel gaat dieper in op de werking van zo’n skillsmatrix en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is een vaardighedenmatrix?
Simpel gezegd is een vaardighedenmatrix een overzicht waarin je ziet welke vaardigheden, certificaten en kwalificaties je medewerkers hebben. Het is meestal een tabel met medewerkers op de ene as en vaardigheden op de andere. Per medewerker geef je dan aan hoe goed ze in elke vaardigheid zijn, bijvoorbeeld met een score van 0 tot 5. Zo zie je in één oogopslag wie waar goed in is.

Wat zijn de voordelen?
Met zo’n handig overzicht kun je als leidinggevende of HR-manager veel beter inspelen op de behoeften van je organisatie en medewerkers. Je ziet bijvoorbeeld snel waar nog kennis ontbreekt in het team, zodat je gericht trainingen kunt inplannen. Ook kun je de juiste persoon aan het juiste project koppelen. Dit kan helpen bij je loopbaangesprekken om medewerkers perspectief te bieden en ze gemotiveerd te houden.

Hoe stel je een goede matrix op?
Wil je ervoor kiezen om een matrix te gebruiken? Begin dan met het bepalen van de belangrijkste vaardigheden voor je bedrijf. Vraag medewerkers vervolgens naar hun kennis en kunde. Bijvoorbeeld via een enquête of gesprekken. Groepeer de vaardigheden in logische categorieën en maak de matrix niet te ingewikkeld. Tip: maak aparte overzichten voor algemene en heel specialistische skills.

Mogelijke hindernissen
Toch zitten er ook wat haken en ogen aan het opzetten van een vaardighedenmatrix. Het kost tijd en moeite om alle informatie te verzamelen. En je moet goed nadenken over veiligheid en privacy, want je werkt met gevoelige gegevens. Communiceer duidelijk naar je team waarom je dit doet en wat er met de data gebeurt. Laat de matrix ook aansluiten op andere HR-systemen, dat werkt een stuk prettiger.

De voordelen op een rij
Het klinkt misschien als een flinke klus, maar vaak is het de investering meer dan waard. Je krijgt beter inzicht in de expertise binnen je team, kunt makkelijker vervanging regelen en ziet wie klaar is voor de volgende stap in hun loopbaan. Daarnaast kun je projectteams slimmer samenstellen met een goede mix van de juiste vaardigheden. Zo haal je het beste uit je personeel!

Zelf doen of software?
Je kunt uiteraard beginnen met een gratis programma als Excel, maar dat heeft wel wat nadelen. Je loopt sneller tegen fouten of miscommunicatie aan. En bij veel medewerkers en vaardigheden wordt het al snel onoverzichtelijk. Er bestaat ook speciale software zoals AG5 die dit soort problemen oplost met dashboards en automatische updates, maar dat vergt wel een investering.

Tips voor succes
We sluiten dit artikel graag met wat tips om het maximale uit je matrix te halen. Hou het actueel, koppel het aan andere HR-processen en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zoals slimme tools die vaardigheid kloven voorspellen. Met een goed onderhouden vaardighedenmatrix leg je de basis voor succesvol talentmanagement in je bedrijf!