Nieuws

Horecabazen doen oproep aan Meppel

Meppel gaat handhaven op de coronacheck-app. Dat is de conclusie na een overleg tussen de burgemeester en de horecaondernemers. Brigitte van Regteren van Koninklijke Horeca Meppel doet een oproep aan de inwoners van Meppel om goed met het horecapersoneel om te gaan.

“De rode draad die leeft bij alle ondernemers is dat we gastvrij zijn en dat het lastig vinden om mensen te gaan weigeren. Dat wordt ons wel in de schoot geworpen”, reageert Van Regteren. “Wij voelen ons niet geroepen om ze op te roepen om ze te laten vaccineren. Dat wordt vanuit Den Haag wel opgelegd.”

Dat neemt Van Regteren de gemeente niet kwalijk. “De sfeer binnen horeca Meppel is goed. Niemand neemt de gemeente iets kwalijk. Wij zien dat het een regel uit Den Haag is die gemeente Meppel moet uitvoeren. We willen het er het beste van zien te maken, hoe krom de regels ook zijn.”

Ze vond het fijn dat Korteland om tafel wilde. “We hebben onze frustratie geuit en praktische vragen kunnen stellen over de exacte invulling. Er zijn een paar praktijkvoorbeelden waarin we kijken of daar een middenweg gevonden moet worden. Daarvoor wachten we het overleg van vrijdag af. Vandaag kregen we een luisterend oor en daarmee staan we al 10-0 voor. Politie en handhaving luisterden ook mee, dat is fijn.”

Ze is niet bang dat de nieuwe regels leiden tot aanvragen met handhaving. “We zijn vaker op scherp gesteld, maar dat is niet erg. We zijn allemaal wel eens een trap onder de kont nodig. Handhaving slingert je echt niet meteen op de bon. We helpen elkaar gewoon door op te letten wat beter kan. Zo moet het zijn totdat we de volgende fase in kunnen en ook deze controle niet meer hoeft.”

Van Regteren doet een beroep op de Meppelers om mee te werken en geen confrontatie op te zoeken. “Het wordt vervelend als mensen hun frustratie naar ons gaan uiten. Wíj hebben het virus niet bedacht. Gelukkig zijn er nauwelijks excessen geweest, maar daarin zijn we wel afhankelijk van de bereidheid van gasten” Het naderde winterweer boezemt haar geen angst in. “Daar word ik niet zenuwachtig van. Het is meer werk, maar wij alles op orde hebben en de mensen meewerkten komt alles goed.”

Met één versoepeling is Van Regteren wel heel blij. Tv-schermen zijn weer toegestaan. “Dat betekent weer Formule 1 en voetbal kijken”, lacht de horecabaas terwijl ze lachend in haar handen wrijft. “Iedereen is blij dat zulke dingen weer kunnen. Dat heeft voor ons de overhand.”

Foto Leo de Harder