Nieuws

Burgemeester Korteland: ‘Corona-app stap die we niet overslaan’

Meppel gaat handhaven op de coronacheck-app. Dat is de conclusie na een overleg tussen de burgemeester en de horecaondernemers. Wat blijft is een vraag om meer duidelijkheid. Want: mag je straks naar het toilet zonder app? “Wat mij betreft kunnen we daar lenig en rekkelijk mee om gaan terwijl de essentie overeind blijft.”

Vanaf komende zaterdag gaan er versoepelingen in. Niet langer hoeven mensen 1,5 meter afstand te houden. “Steeds meer regels verdwijnen, maar we gaan niet in één keer naar nul”, reageert Korteland. “We gaan de trap af maar slaan geen treden over. Een van de treden is het corona toegangsbewijs.”

Dat toegangsbewijs, waarbij publiek moet kunnen aantonen dat het gevaccineerd of negatief getest is, gaat Meppel handhaven. “De 1,5 meterregel stopt omdat mensen zich laten vaccineren. De tussenstap is moeten we hanteren omdat anderen dat nog niet hebben gedaan. Ondanks een vaccinatiegraad van zo’n 75% is het virus nog steeds in Meppel. Daarom pakken we het op deze manier aan.”

Korteland beseft dat het een rare situatie is voor de horeca. “Gastvrijheid zit daar in het bloed”, vervolgt hij. “Dit zijn dingen waarvoor ze niet zijn opgeleid en waar hun passie helemaal niet ligt. Daarom wilde ik vandaag in gesprek met Koninklijke Horeca Meppel. Met het corona-bewijs heeft de gemeente een handhavende rol en we willen elkaar niet verrassen.”

Bij het overleg kwamen wel praktische vragen op. Mogen mensen zonder app wel binnen naar het toilet? Hoe zit het met afhalen, mag dat nog zonder app? En hoe zit het met de studenten aan de internationale pabo in Meppel? Die hebben vaak een buitenlandse nationaliteit, en de buitenlandse check-apps werken niet altijd in Nederland.

“Vrijdag hebben we een vergadering van het regionaal beleidsteam alle Drentse burgemeesters. Daar hoop ik meer duidelijkheid te krijgen hoe we omgaan met die praktische vragen”, aldus Korteland. “De regels zijn heel zwart-wit, de praktijk niet, Wat mij betreft kunnen we daar lenig en rekkelijk mee om gaan terwijl de essentie overeind blijft.”

Foto Arjan Tien