Regio

Het Waterloopbos mix van natuur en watertechniek

Rijksmonument Waterloopbos in Marknesse is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.

Met de komst van de computer werd het veldwerk geleidelijk aan overbodig. In 1996 sluit het laboratorium. Bijna viel het bos begin jaren negentig ten prooi aan bungalowbouw die alle historie zou uitwissen. Dat wordt voorkomen dankzij actie van omwonenden. Eind 2002 verwierf Natuurmonumenten deze plek en werd het Waterloopbos veiliggesteld.

In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden.

Op veel plaatsen hoor je water stromen. Langs dat water groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes. Ook de beekjuffer en grote gerande oeverspin voelen zich hier thuis. En in het najaar barst het er van de paddenstoelen. Er zijn meer dan 400 soorten geteld. Al die elementen geven het Waterloopbos een sprookjesachtige sfeer. Een bos waar na iedere bocht weer een verrassing wacht. Zelf ontdekken informatie https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/waterloopbos

Foto Leo de Harder