Cultuur

Gouden plaat voor Titt’n uit Ruinerwold? Na 23 jaar bijna?

Ben je geil of wil je een koekje?’ Het is songtekst die veel mensen in Zuidwest Drenthe, zo niet Nederland, kennen. 23 jaar geleden werd dat liedje geschreven door de band Titt’n uit Ruinerwold. Na 23 jaar gloort er groots succes aan de horizon: een gouden plaat!

Cafetaria het Wild pontificaal op de landelijke muziekzender TMF. Het was een bijzonder gezicht in 1998. De DJ’s van TMF waren erg benieuwd naar die opmerkelijke band uit Drenthe en reisden voor een videoclip af naar Drenthe. De populariteit van het lied ‘Ben je geil of wil je een koekje?’ Is blijkbaar nooit vergeten. Nog steeds wordt hij verkocht en geluisterd in muziek-apps zoals Spotify. Zoveel dat onlangs de platenmaatschappij contact opnamen met Ronald Buld, frontman van de band.

De single is namelijk bijna 40.000 keer verkocht en dat geeft recht op een gouden plaat. “Toen belde de platenmaatschappij of we nog interesse hadden in een gouden plaat”, vertelt Buld. “We vinden het ontzettend grappig dat 23 jaar na dato die maatschappij ons belt, en vraagt of we daar zin in hebben. Natuurlijk willen dat. Dat is toch fantastisch? Dan is de cirkel rond, en zijn we er ook wel klaar mee. Het is een uit de hand gelopen grap.”

Buld heeft al een idee waar hij moet komen te hangen: in het buurthuis van Ruinerwold. Zo ver is het nog niet, de magische grens van 40.000 is nog net niet bereikt. Als mensen Buld willen helpen kan dat via Spotify. “Wat mensen dus moeten doen is naar Spotify gaan en die plaat even aanklikken”, vervolgt Buld. “Je hoeft het niet eens te luisteren, dat is al erg genoeg. Gewoon even een paar keer aanklikken zodat die streams geteld worden.”

En 40.000 verkochte platen, levert dat nog wat op? “Elk jaar krijgen we keurig 2,36 euro van Buma Stemra overgemaakt”, lacht Buld. “De rest gaat naar The Clash en andere mensen.” The Clash zong de oorspronkelijke single Should I Stay or Should I Go, waarvan Titt’n met Ben je geil of wil je een koekje en parodie maakte.

Foto Ebel Zandstra