Regio

Gem Steenwijkerland wijst evenementenvergunning Muziekeiland af

Met grote teleurstelling heeft het bestuur van Stichting Sail Giethoorn vandaag vernomen dat Gemeente Steenwijkerland de evenementenvergunning voor het Muziekeiland, 17 en 18 juni, op het zwemeiland in het Bovenwiede niet zal verlenen. De vergunning wordt niet afgegeven omdat gemeente Steenwijkerland geen ontheffing verleend door het toegangsverbod na zonsondergang op het zwemeiland in het Bovenwiede. Dit toegangsverbod is ingesteld in de coronaperiode, om samenscholing op deze plek tegen te gaan.

In een spoedoverleg heeft het bestuur een alternatieve oplossing gevonden: de activiteiten van de vrijdagavond worden verplaatst naar De Witte Hoeve Giethoorn en de activiteiten van de zaterdagavond worden verplaatst naar Grandcafé Fanfare Giethoorn. Helaas niet op het zwemeiland, maar het bestuur is vastbesloten er toch een mooi feest van de maken.

Stichting Sail Giethoorn is in 2014 opgericht om het unieke evenement Sail Giethoorn in 2014 te organiseren. In de jaren daarna heeft de stichting, die volledig uit vrijwilligers bestaat, diverse evenementen en activiteiten in en om Giethoorn georganiseerd. Daaronder ook al eerder muziekevenementen op het zwemeiland in het Bovenwiede.

Enkele weken geleden heeft de stichting de vergunningsaanvraag ingediend om het evenement Muziekeiland op het zwemeiland in het Bovenwiede te kunnen organiseren. Hierop is de gemeente in gesprek met het bestuur gegaan over het veiligheidsplan en stikstofnormering. Het bestuur heeft daarop een onderzoek laten uitvoeren, waaruit bleek dat het Muziekeiland binnen de stikstofnorm viel. Over het toegangsverbod na zonsondergang is niet gesproken.

De timing van de afwijzing van de evenementenvergunning is bijzonder slecht: niet alleen zijn er onnodige kosten gemaakt voor onderzoek en voorbereiding, alle offertes en contracten rondom de organisatie zijn getekend.

De gemeente Steenwijkerland laat Stichting Sail Giethoorn met een financiële strop van meer dan € 10.000,- achter, het precieze bedrag moet nog worden berekend. Het bestuur is diepteleurgesteld in de gang van zaken en vraagt zich af wat er nog wél mogelijk is Giethoorn.

Foto eigen