Regio

FrieslandCampina viert 150 jaar van ‘gras tot glas”

Het is 150 jaar geleden dat de basis werd gelegd voor FrieslandCampina, één van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld. Om dit te vieren is deze week op alle productielocaties van FrieslandCampina wereldwijd en op een aantal melkveebedrijven van leden van de coöperatie de jubileumvlag gehesen.

De coöperatieve ontstaansgeschiedenis van FrieslandCampina gaat terug tot 1871. In dat jaar richtten een aantal boeren de ‘Vereeniging tot Ontwikkeling van den Landbouw in Hollands Noorderkwartier’ op. Deze vereniging is de oudst bekende rechtsvoorganger van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Een jaar later besloten twintig boeren in de Hollandsche Wieringerwaard, in Noord-Holland, om samen te gaan werken. Ze kochten een gebouw, twee kaastobben en een weegschaal.

Kort daarop stelden ze een kaasmaker aan en daarmee was de eerstse officiële samenwerking van boeren een feit. In Friesland gebeurde iets soortgelijks in het dorp Warga; een groep boeren verenigde zich in een coöperatie. Na vele fusies is uit deze coöperaties FrieslandCampina ontstaan. Vandaag de dag is zuivel een van Nederlands belangrijkste sectoren.

Foto FrieslandCampina