Nieuws

Ernst Hakman na ramkraak: ‘Op een mistkanon was niet gerekend”

Winkelier Ernst Hakman werd vannacht wakker gebeld met een vervelend bericht. Criminelen hebben een ramkraak verricht op zijn kledingzaak View37 in Meppel. De schade loopt richting de 40.000 euro.

De daders reden met een gestolen auto de Hoofdstraat in, draaiden de auto vlak voor Hakmans winkel en reden tegen zijn voorgevel aan. Daarna betraden ze de winkel met in hun handen grote bigbags. Het was vermoedelijk de bedoeling om die te vullen met Hakmans inventaris. Zo ver kwam het niet. Door goede veiligheidssystemen konden de daders weinig buitmaken.

“Ze reden in één beweging door naar mijn winkel, keerden en ramden de gevel. Het was dus voorbereid”, vertelt Hakman. “Maar niet voorbereid genoeg. Ze hadden niet gerekend op het mistkanon. Na enkele seconden kwam een gordijn van rook op ze af en konden ze niets meer zien in de winkel. Daardoor zijn ze maar 15 seconden binnen geweest. Ik snap dat mensen in deze tijden van lockdown graag weer willen winkelen, maar gelukkig stonden deze ‘bezoekers’ snel weer buiten.”

De criminelen hebben twee rekken met kleding leeggehaald. “Daar zitten wat dure jassen bij”, aldus Hakman. “Maar de grootste schade is aangericht aan het pand. De vloeren zijn kapot en de voorgevel is vernietigd. Dat loopt al richting de 40.000 euro en daar word je niet vrolijk van.”

De winkelier is er enigszins gelaten onder. Inmiddels kan hij er een beetje om lachen. “Het is gelukkig niet bij mij thuis”, zegt Hakman. “En we hebben er alles aan gedaan met goede alarmsystemen, een mistkanon en gelaagd glas. En dat heeft grotendeels gewerkt en stelt gerust. De criminelen komen vermoedelijk uit provincie Zuid-Holland. Dan rij je zo’n stuk om 15 seconden binnen te zijn. Ik hoop dat ze een kansloos gevoel hebben gehad, op de terugweg. Dat zou me nog een beter gevoel geven bij het opruimen van de troep.”

Foto /Tekst Bastian vd Belt