Drenthe noteert minder autobranden tijdens jaarwisseling

Lockdownmaatregelen en het vuurwerkverbod lijken ook tijdens de afgelopen jaarwisseling tot minder autobranden te hebben geleid. Dat concludeert Univé op basis van onderzoek in samenwerking met Alarmeringen.nl. Nadat de coöperatie en het meldingsplatform een jaar eerder dit verband al waarnamen bij een daling van ruim een kwart minder autobranden, was met een landelijke afname van 13,5% het aantal meldingen hiervan tijdens Oud & Nieuw 2021/2022 opnieuw lager. Op regionaal niveau moest in sommige provincies de brandweer wel vaker optreden.

Fors minder branden in Drenthe, brandweer drukker in Friesland en Groningen. Friesland noteerde met 12 autobranden eveneens een stijging (+4), terwijl met 13 gevallen in Groningen bijna sprake was van een verdubbeling (+6) ten opzichte van vorig jaar. In het noorden daalde daarentegen in Drenthe het aantal voertuigen dat vlamvatte aanzienlijk. Tegenover 16 auto’s vorig jaar, had de Drentse brandweer deze jaarwisseling zorgen over ‘slechts’ zes in brand gestoken exemplaren.

‘Dat over het geheel de schade opnieuw beperkt is gebleven, is hoopvol,’ stelt Johan Van den Neste, directeur van Univé Schade. ‘Bij Univé proberen we onze leden op allerlei vlakken te helpen om risico’s te voorkomen en schade te beperken, zodat de schadelast en daarmee verzekeringspremies minimaal blijven. Maar dat er elk jaar nog steeds mensen zijn die de feestvreugde rondom de jaarwisseling aangrijpen om dit soort vandalisme te plegen is onacceptabel. We stellen daarom alles in het werk om de gevolgschade hiervan op de daders te verhalen

Foto archief Arjan Tien nudrenthe.nl