Energieweerbericht: positieve signalen in april?

April staat voor de deur en dus hopen veel mensen dat de verwarming nu toch echt uit kan. In dit energieweerbericht vertellen we je hoe gunstig de omstandigheden zijn voor een lage energierekening komende maand.

Op basis van onze nieuwste maandverwachting lijkt de eerste helft van april veel zonniger te gaan verlopen dan de afgelopen weken. Dat is positief voor als je zonnepanelen op jouw dak hebt, want die gaan weer meer stroom opwekken. Toch zorgt het zonnige weer niet voor hogere kwikstanden, want met een noorden- tot oostenwind wordt nog relatief koude lucht aangevoerd. Overdag wordt het daarmee niet warmer dan een graad of 11 en ‘s nachts kan het zelfs gaan vriezen.

Het is daarom handig om overdag de aprilzon door je ramen naar binnen te laten schijnen, om op die manier de warmte van de zon in je huis op te vangen. Zo wordt je huis toch warm zonder te stoken. Het zonnige weer gaat in grote delen van Europa overigens ook gepaard met minder wind, waardoor de opwek van windenergie door windturbines lager uit zal vallen.

Kan de kachel uit in de tweede helft van april?
In de tweede helft van april lijken we het frisse weer kwijt te raken. Normaal zien we in april temperaturen tussen 14 en 18 graden en die waarden worden halverwege april steeds waarschijnlijker. Het weerbeeld is daarbij nog steeds vrij zonnig, wat positief is voor de opwek van zonne-energie. Nog steeds is de wind een afwezige factor met een lagere opwek van windenergie, maar toch is minder wind ook positief voor het energieverbruik. Warmte blijft namelijk makkelijker binnenshuis doordat het minder tocht.

De signalen voor de opwek van duurzame energie zijn dus overwegend positief en ons gasverbruik zal in april duidelijk afnemen. Dat gaan we ook merken in de portemonnee. De gasprijs ligt nog steeds rond 40 euro en dat is een stuk lager dan een jaar geleden. Toch zal je pas over een paar maanden daadwerkelijk minder moeten betalen voor je gasverbruik, omdat energieleveranciers hun gas al eerder inkopen. Er zit dus een vertraging tussen de gedaalde gasprijs en de vermindering van jouw energierekening.

Tekst Donny de Koning – Weeronline/ foto Leo de Harder