Regio

Energieweerbericht: blijft het energieverbruik laag?

Op een paar koude nachten na verliep de eerste helft van februari ronduit zacht. De rest van de maand februari liggen de temperaturen rond of net iets boven normaal. Daarnaast neemt de wisselvalligheid iets toe.

Het veelal droge en zonnige weerbeeld van afgelopen tijd maakt plaats voor een iets wisselvalliger weertype. Hierbij neemt de wind flink in kracht toe. Vooral de eerste dagen staat er een stevige wind en dat is goed voor de productie van windenergie. Wel zal de bewolking vaker overheersen en dat is dan weer ongunstig voor de opwekking van zonne-energie.

De rest van de week krijgen we te maken met temperaturen die dagelijks oplopen naar 9 tot lokaal 13 graden. Hiermee is het ronduit zacht voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke waarden voor halverwege februari liggen rond 7 graden. In de nachten ligt de temperatuur de rest van de week enkele graden boven het vriespunt. Al met al hoef je met deze omstandigheden minder te stoken dan bij een gemiddeld verloop van de maand en dat is weer gunstiger voor de portemonnee.

Gasprijs blijft dalen
Door het zachte weer in zowel januari als in de eerste helft van februari hebben we minder hoeven stoken dan gebruikelijk. Hierdoor zijn de gasopslagen goed gevuld en is de gasprijs eigenlijk gedurende de hele winter alleen maar gedaald. In december stond de gasprijs nog op 142 euro per megawattuur, inmiddels is dat gedaald tot 52 euro.

Normale voortzetting van de maand verwacht

Vanaf volgende week is het weerbeeld tot het einde van de maand waarschijnlijk licht wisselvallig. De wind is vaak westelijk en brengt af en toe buien of neerslagzones richting ons land. Toch zijn er ook vaak droge dagen waarbij de zon af en toe schijnt. De temperatuur komt veelal uit rond 8 of 9 graden. Daarmee liggen we rond of net iets boven normaal. Als het even meezit en de zon volop schijnt, dan loopt de temperatuur mogelijk op naar de dubbele cijfers. In de nachten kan het tijdens opklaringen licht vriezen.

Echt winterweer met flinke sneeuwval en in de nachten matige vorst is iets wat de komende tijd zeker niet in de vooruitzichten zit. Al met al is het dus de verwachting dat het energieverbruik ook de rest van de februarimaand niet extreem gaat stijgen. Dit heeft natuurlijk een gunstig effect op je portemonnee.

Ook winnen we in de maand februari meer licht. De dagen worden langer en dat betekent dat de zon, als die aanwezig is, meer invloed gaat uitoefenen op ons energieverbruik. Naast dat de zon jouw huis opwarmt, zorgt die er ook voor dat de zonnepanelen meer energie opbrengen.

Ook elders in Europa zacht
Niet alleen in ons land is het vrij zacht, ook in de ons omringende landen is het zachter dan gebruikelijk. Zo is het in België, Frankrijk en Duitsland duidelijk zachter. Hierbij was het op veel plekken ook vaak rustig weer waarbij de zon geregeld scheen. Dit zijn omstandigheden waarbij over het algemeen een stuk minder gestookt hoeft te worden dan gebruikelijk.

De verwachting is dat het zachte weer ook voor de rest van de maand in een groot deel van Europa aanhoudt. Vooral Scandinavië en het oosten van Europa lijken met flink hogere temperaturen dan gebruikelijk te maken gaan krijgen. Dit zijn wel de gebieden waar de wisselvalligheid de komende tijd toeneemt. Omdat hierbij ook vaker meer wind staat neemt de hoeveelheid opgewekte windenergie toe.

Weeronline Berend van Straaten/ foto Leo de Harder (RTV Meppel)