Nieuws

Eerste asielzoekers in nieuw onderkomen Meppel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft flink wat werk verricht om de boot in gereedheid te brengen. Zo zijn de hutten voor de bewoners ingericht, is er ook ruimte klaargestoomd waarin informatie wordt verstrekt en zijn er werkplekken voor het personeel van het COA.

Geen kinderen
Op de boot worden in verband met de veiligheid geen kinderen ondergebracht. Volgens Grietje Lok van het COA vormt het water voor hen een te groot gevaar, maar ook is de nabijgelegen weg erg druk en dus niet zonder risico. Voor de veiligheid is verder het bovendek van de boot niet bereikbaar en rond de boot staan dranghekken, zodat niet iedereen zomaar aan boord kan komen.

In eerste instantie worden er 38 mannen op de Meppeler asielboot ondergebracht. Dat aantal wordt later uitgebreid. Het gaat om vluchtelingen die afkomstig zijn uit Syriƫ en Jemen. Om ze wat dagbesteding te bieden is er contact gezocht met voorzieningen in Meppel, zoals verenigingen.

Noodsituatie
Burgemeester Richard Korteland noemde de opvangboot eerder een ‘noodsituatie’. Meppel wil op deze manier vooral de opvang in Ter Apel een beetje lucht geven, want die zit propvol. De opvang van asielzoekers op de boot in Meppel duurt tot 1 april en dat is wat de gemeente betreft ook echt de einddatum.

Tekst en foto: RTV Drenthe