Cultuur

Drukkerij Museum ook in zwaar weer

Kleine musea in de provincie zitten in financieel zwaar weer. De bezoekersaantallen zijn in veel gevallen nog niet terug op het niveau van vóór corona. Met de eindafrekening van energie in het vizier, zijn een aantal musea op het punt beland dat er maatregelen genomen moeten worden.

De maatregelen die genomen kunnen worden zijn erg uiteenlopend en de een is ingrijpender dan de ander. Stijn van Ittersum is voorzitter van het bestuur van het Drukkerijmuseum in Meppel. Hij vertelt dat ze daar met hun handen in het haar zitten: “Als we er niet in slagen om op tijd te verduurzamen, dan moeten we waarschijnlijk in de wintermaanden sluiten.”

Energie
Het Drukkerijmuseum is gevestigd in een oud gebouw. Daardoor kost het meer energie om het pand verwarmd te houden. “We zitten in een monumentaal pand”, zegt Van Ittersum. Het energieneutraal maken lukt niet zomaar. ” Daar hangt wel een prijskaartje aan.” Aangezien het museum vastzit aan een variabel energiecontract, denkt Van Ittersum dat ze fors meer zullen moeten betalen in de aankomende maanden.

Maatregelen
Het Drukkerijmuseum in Meppel heeft ervoor gekozen om de toegangsprijzen met een euro te verhogen. Als de bezoekers wegblijven en de energierekening steeds hoger wordt, zijn zij volgens Van Ittersum genoodzaakt om in de wintermaanden te sluiten.

De wereld is veranderd
Meerdere kleinere musea in Drenthe zeggen het ook zwaar te hebben, blijkt uit navraag van RTV Drenthe. Het Van Goghhuis in Nieuw-Amsterdam daarentegen profiteert juist van toegenomen aandacht voor Van Gogh, door het komende themajaar rond de schilder.

Dat vooral kleine musea het zwaar hebben, heeft volgens Vera Carasso te maken met de financiering van de kleinere musea. Carasso is directeur van de Museumvereniging. “Kleinere musea hebben kleinere reserves. Dit heeft als gevolg dat kleinere musea minder ruimte hebben om te investeren.” De energiecrisis is niet de eerste klap die de museumbranche te verduren krijgt. “Musea hebben tijdens de coronacrisis moeten bezuinigen.”

Vertrouwen
Ondanks de beklemmende situatie waarin Van Ittersum zit met het museum, heeft hij wel vertrouwen in de toekomst. “Wij hebben een uniek museum met unieke onderdelen. Mensen komen hier vanuit het hele land. Dit museum moet zonder meer behouden blijven.”

Foto Marco Havers
Tekst RTV Meppel