Nieuws

Drenthe is de aantrekkelijkste provincie voor hondeneigenaren

In de provincie Drenthe werden afgelopen jaar slechts 13 hondgerelateerde boetes uitgedeeld. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die op basis van CJIB-gegevens analyseerde waar in Nederland het vaakst hondgerelateerde boetes werden uitgedeeld. Ook is Drenthe de enige provincie waar alle gemeenten geen hondenbelasting meer heffen.

De afgelopen 5 jaar werden er in Nederland in totaal 14.267 hondgerelateerde boetes uitgedeeld. De meeste boetes werden uitgedeeld in de grote steden en de kustgemeente met Den Haag (1.373 boetes), Rotterdam (1.234), Utrecht (638), Tilburg (520) en Noordwijk (473) als absolute koplopers.

Afname hondgerelateerde boetes in Drenthe redelijk gunstig
Landelijk is er sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland maar liefst 84 procent, terwijl Zeeland en Utrecht een daling hebben van ‘slechts’ 34 procent. De cijfers in Drenthe zijn met een afname van 64% procent redelijk gunstig.

Alle Drentse gemeenten onder het landelijke gemiddelde.
Het aantal boetes was al relatief laag vergeleken met andere provincies. Drenthe is ook de provincie waar alle 7 gemeenten onder het landelijke gemiddelde (6,3 boetes per 10.000 inwoners) zitten. Assen zit het hoogst met 5,0 en Emmen zit het laagst met 0,3 boetes.

Hondenbelasting helemaal afgeschaft in Drenthe
Steeds meer gemeenten in Nederland zijn afgestapt van het heffen van hondenbelasting. In 169 van de 352 onderzochte gemeenten betalen hondenbezitters sinds 2021 geen belasting voor hun viervoeter(s). Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden.

In de provincie Drenthe heft geen van 12 onderzochte gemeenten nog belasting op honden. Alleen de gemeente Noordenveld deed dat in 2016 nog. Hiermee is de provincie een uitzondering en de ideale provincie voor hondeneigenaren.

Meer informatie https://www.beslist.nl/info/honden.html

Foto Pixabay