Nieuws

Dood Sergeant Swart herdacht op 10 mei

Anne Willem Swart is de enige militair die bij Meppel het leven liet, toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land bezetten. Daarom heeft Anne Willem Swart een gedenkteken gekregen aan de rand van de wijk Oosterboer bij het Rumptigerpad , op de plek waar hij sneuvelde.

Op 10 mei 1940 hield sergeant Swart met een aantal collega-militairen de oprukkende Duitsers tegen. Tot het moment dat de bezetters met zwaar geschut de provisorische bunker onder vuur namen. Een voltreffer doodde Swart.

Vier Meppelers, Ebel Zandstra, Wiecher Ponne, Joop Stokkers en Albert van Aalderen, zijn bijna een jaar bezig geweest om het gedenkteken te realiseren. Op 16 november 2015 is het nieuwe monument onthuld. Een eerder monument, opgericht op de rooms-katholieke begraafplaats in Meppel, verdween toen Swart in 1985 werd herbegraven op het ereveld op de Grebbeberg. “Niemand weet wat er precies met dat oude monument is gebeurd”, zegt Zandstra. “Maar wij vonden dat een oorlogsheld voor Meppel toch zijn gedenkteken moet hebben.”

Kindcentrum Anne Frank en De IJsvogel leggen, in het kader van de herdenking, ieder jaar op op 10 mei een krans bij het monument. De scholen hebben het monument geadopteerd

Foto Marit Hasewinkel. Screenshots uit de video zie www.rtvmeppel.nl