Nieuws

Dodenherdenking met Stille tocht op 4 mei jl.

Op donderdag 4 mei zette vanaf het Rosarium van het Wilhelminapark de Stille Tocht zich in beweging met voorop burgemeester Richard Korteland, zijn echtgenote en de wethouders. Een delegatie van de Johannes Post Kazerne in Havelte was daarbij aanwezig. De burgemeester en zijn partner legden een krans bij het Verzetsmonument van Titus Leeser in het Rosarium van het Wilhelminapark. Kort voor die tijd hesen leden van Scouting Meppel de vlag halfstok. Ook de militaire afvaardiging hield stil bij het monument.

Vervolgens wandelden de deelnemers aan de Stille Tocht langs het monument in de richting van de Parklaan en het Zuideinde. Via de Hoofdstraat, de Grote Kerkstraat, de Wheem en de Synagogestraat arriveerde de stoet bij het Slotplantsoen. Daar legden de burgemeester en Stein van Ittersum, lid van het Comité 4 en 5 mei, een krans bij het Joods Monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse stadgenoten. Ook de bestuursleden van Stichting Joods Monument legden een krans.

Via de Kruisstraat, Molenstraat, Noordeinde, Steenwijkerstraatweg en de Zomerdijk arriveerde de stoet bij de Algemene Begraafplaats. De Stille Tocht ging langs een aantal graven van in de oorlog omgekomen stadgenoten. Deze graven hadden een erewacht door leden van Scouting Meppel. Leden van het bestuur van de Oud-Indiëgangers legden een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen.

Tijdens de tocht over de begraafplaats speelden musici van De Bazuin koralen. De twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking werd aangekondigd door een trompettist van De Bazuin die het taptoe-signaal speelt. Na de twee minuten stilte werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Voor de terugreis naar de binnenstad stond er een bus klaar.

Meer foto van de plechtigheden vindt u op www.rtvmeppel.nl

RTV Meppel/Foto Arjan Tien