
De voordelen van spelletjes voor je brein

Dat spelletjes spelen leuk is, daar zal bijna niemand het mee oneens zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd als je met zo’n puzzel of spelletje bezig bent? Je hersenen maken tijdens zo’n moment flink wat overuren, ook al heb je dat vaak zelf niet door. Dus of je nu een lastig raadsel probeert op te lossen of onderweg ineens een andere route moet verzinnen omdat je vaste weg is afgesloten, voor je brein is het allemaal hetzelfde soort werk. Alles draait om problemen oplossen, alleen ziet het er steeds net wat anders uit.
Spelen op je telefoon zorgt voor extra uitdaging
Tijdens het spelen van een spelletje op je telefoon krijgt je hoofd allerlei prikkels te verwerken. Stel je voor dat je online een potje poker of blackjack speelt, bijvoorbeeld bij casinos zonder inzetlimieten. Je brein moet snel nadenken, inschatten welke zet het beste is en tegelijk proberen de tegenstander te slim af te zijn. Het voorste deel van je hoofd, ook wel de prefrontale cortex genoemd, vindt die uitdaging geweldig en gaat daar graag mee aan de slag. Dit deel van je hersenen wil steeds nieuwe problemen oplossen en wordt daar alleen maar scherper van. Terwijl je druk bezig bent om een oplossing te vinden, ontstaan er extra verbindingen tussen de zenuwcellen en wordt de doorbloeding beter. Zo blijft je hoofd lekker actief. Niet verkeerd dus, zo’n spelletje op z’n tijd.
Het ‘aha’ moment geeft een goed gevoel
Op het moment dat je tijdens een spelletje bijna de oplossing hebt gevonden, begint het te kriebelen. Iedereen kent wel dat gevoel van ‘het is zo dichtbij, kom op!’ En dan, ineens, is het daar: dat bekende ‘aha’-moment. Dat voelt altijd goed, toch? Er zit trouwens nogal wat verschil tussen creatief problemen oplossen en alles stap voor stap logisch aanpakken. Bij die eerste manier heb je niet zoveel last van te veel nadenken, waardoor je soms ineens vanuit het niets het antwoord ziet. Bij logisch oplossen kun je soms een beetje vastlopen als het te ingewikkeld wordt. Maar dat creatieve gevoel, daar wordt eigenlijk iedereen vrolijk van.
Problemen oplossen in het dagelijks leven
In het dagelijkse leven loop je natuurlijk tegen allerlei andere problemen aan, die niet altijd volgens een handig stappenplan op te lossen zijn. Stel je voor, je wilt iets losdraaien maar er is geen schroevendraaier te vinden. Met een beetje geluk werkt een muntje dan ook prima of je mist suiker tijdens het bakken en gebruikt gewoon wat honing. Vaak lossen mensen van alles op zonder dat ze het zelf doorhebben. Alles gebeurt een beetje tegelijk en meestal is er niet één perfecte oplossing. Soms maakt een oplossing het zelfs alleen maar lastiger of werkt het maar voor even. Dat is nou eenmaal hoe het dagelijks leven werkt. Tijdens het zoeken naar de juiste oplossing komen er allerlei kleine ideeën voorbij die samen uiteindelijk zorgen voor het antwoord.
Spelletjes spelen is goed voor iedereen
Echte problemen oplossen in het dagelijks leven is meestal een beetje rommelig en vraagt om een mix van creatief denken, logisch nadenken en soms gewoon een beetje geluk. Spelletjes spelen is vaak net wat fijner voor je brein, want daar is de kans op stress of onzekerheid een stuk kleiner. Bovendien zorgt het voor plezier en afleiding, wat soms ook best welkom is.