Cultuur

Dansers Scala stralen met La Danse de la Scala

Vorig weekend gaven zo’n tweehonderd dansers van alle leeftijden twee shows in een bomvol theater De Meenthe. Na vier jaar kon de dansafdeling van Scala Centrum voor de Kunsten eindelijk hun gedroomde voorstelling op de planken brengen.

De grote dansvoorstelling door leerlingen van Lindy Kaper en Claudia Damman vindt traditioneel eens in de twee jaar plaats. Hun dansgroepen uit Meppel, Steenwijk en Zwartsluis doen mee aan de show, die afwisselend in schouwburg Ogterop (Meppel) of in theater De Meenthe (Steenwijk) plaatsvindt.

Na het grootse ‘Neverland’ in Meppel in 2018, stond voor 2020 een voorstelling in Steenwijk gepland. Corona zette daar echter een dikke streep door. Twee bewogen jaren volgden. De dansdocentes zetten hun lessen, zo goed en zo kwaad als het ging, digitaal voort. Dansers van alle leeftijden bleven verbonden via tablet of laptop en deden tussen bankstel en keukentafel de choreografieën mee.

Zodra buiten sporten in groepen weer was toegestaan ging de afdeling naar buiten: gekleed in dikke truien, warme sjaals en handschoenen werd er gedanst. De jongste groepen sloten hun jaar af met enkele kleinere demonstraties in de open lucht, en vanaf september 2021 kon iedereen opgelucht terug de danszalen in.

Hoewel corona ook dit cursusjaar nog voor uitdagingen zorgde, bleek het eindelijk mogelijk om zonder beperkingen een grote voorstelling in het theater te brengen. Dat werd La Danse de la Scala.

La Danse de la Scala bracht de bezoeker naar het Frankrijk van de negentiende eeuw. Het toneel én de foyer van het theater waren in Victoriaanse sferen gehuld: tandwielen, stoommachines, prachtige kostuums en de beroemde Eiffeltoren nog in aanbouw.
In de voorstelling stond het verhaal van een jong weesmeisje dat haar toekomst als ballerina voor zich ziet centraal.

Voor de dansafdeling van Scala vormden de eindvoorstellingen de afsluiting van hun cursusjaar.
In september begint het nieuwe culturele seizoen en nemen de huidige leerlingen, én nieuwelingen die graag willen aansluiten, hun plaats op de vloer of aan de barre weer in.

Meer info: www.ontdekscala.nl

Foto Scala