Regio

Huisbezoek bij zwangerschap in Drenthe gestart

Vanaf begin juli zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van Huisbezoek bij zwangerschap. Bij deze huisbezoeken kan de jeugdverpleegkundige zwangere vrouwen en hun partner bijstaan bij bijvoorbeeld vragen over het opvoeden van hun kind, bij zorgen in het gezin of in de omgeving of bij financiële zorgen. In Drenthe loopt deze hulp via de Jeugdgezondheidszorg van GGD Drenthe en Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Huisbezoek bij zwangerschap is voor zwangere vrouwen en hun partners/gezinnen in een (potentieel) kwetsbare situatie. De inschatting is dat dit 16,5% van de zwangeren (1 op de 6) betreft. Met een kwetsbare situatie in een gezin wordt bedoeld: een gezin waarbij enkele maatschappelijke of psychosociale riscofactoren aanwezig zijn. Die kunnen heel divers zijn en deze hangen vaak samen met de draagkracht van het gezin.

Jeugdverpleegkundige
In die kwetsbare situaties spelen er soms vragen waar de verloskundige en de kraamzorg een zwangere niet verder bij kunnen helpen. Dan is huisbezoek door een jeugdverpleegkundige een optie. De verloskundige bespreekt samen met de aanstaande ouders deze mogelijkheid voor extra ondersteuning. Aan het huisbezoek zijn geen kosten verbonden. De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaat natuurlijk gewoon door.

Aanmelden
Het aanmelden voor een huisbezoek door de jeugdverpleegkundige in Drenthe kan via GGD Drenthe (JGZ@GGDDrenthe.nl / 088-24 602 46). Voor de gemeenten Aa en Hunze, Coevorden, Meppel en Tynaarlo kan dit via Icare JGZ (infojgz@icare.nl / 088-38 33 101).

Foto Pixabay