Sport

Column van Jos: Een ode aan de sport in Drenthe

Vorige week werden in Schouwburg Ogterop in Meppel de prijzen voor sportman-vrouw-ploeg en talent van Drenthe uitgereikt. De winnaars van het Sportgala Meppel werden automatisch afgevaardigd naar het Sportgala Drenthe. Georganiseerd door Sport Drenthe.

Alle winnaars van de Sportgala’s in hun eigen gemeente, maakten kans om ook de provinciale prijs te winnen.
Voor de Meppeler/Nijeveense genomineerden was er helaas geen prijs. Alle beeldjes, die horen bij de uitverkiezing, gingen naar sporters buiten Meppel. Ook de korfballers van DOS’46 A1, landskampioen op het veld en een finale in Ahoy, en genomineerd voor Sportploeg van Drenthe, moesten deze onderscheiding laten aan een team ver buiten Meppel.

FC Emmen, in 2022 kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en gepromoveerd naar de Eredivisie, werd uitgeroepen tot Sportploeg van Drenthe. Wat voor trainer Dick Lukkien een extra motivatie is om er alles aan te doen, om in de eredivisie te blijven. Daarvoor zal o.a komend weekend Excelsior “van de mat getikt” moeten worden. Aldus coach Lukkien op het Meppeler podium.

De avond begon met een gesprek over het belang van bewegen, voor alle leeftijden. Het thema van de avond was “een leven lang bewegen” Hoe kunnen we iedereen laten sporten zonder mentale horde? Zonder drempel? Sporten is voor ons allemaal belangrijk.

De avond werd vakkundig aan elkaar gepraat door Jannes Mulder. Bekend speaker bij wieler- en schaats wedstrijden. Woonachtig in Steenwijk. De buren….Van Mulder is bekend dat hij graag los gaat op “de Buur”
Meppel dus! Op deze avond was daar gelukkig niks van te merken. Met respect werd er gesproken over Meppel en de schouwburg.

Stadsdichter Justin Westera bracht in een aantal korte gedichten een ode aan de sporter. Individueel en als ploeg. En aan de vrijwilligers. Zonder vrijwilliger geen club vereniging of ploeg!

Was het Sportgala Meppel een echt Meppels feest, met feestelijke afterparty, het Sportgala Drenthe ging er wat dat betreft serieuzer aan toe. Geen muziek meer in de foyer. Dat vond ik persoonlijk jammer. Nu was het na afloop van het gala snel weer stil. En zijn veel mensen , in mijn beleving, snel huiswaarts gekeerd.
Alle winnaars en genomineerden gefeliciteerd!

Tekst Jos Eising/ foto Florian van Veldhoven (RTV Drenthe)