Regio

Code geel in Drenthe vanwege ‘pittige onweersbuien’

Voor Drenthe is vanwege plaatselijke regenbuien code geel afgegeven. Het KNMI waarschuwt dat er “pittige onweersbuien” met plaatselijk veel regen in korte tijd kunnen ontstaan. Code geel voor Drenthe geldt vanaf 14.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Het KNMI heeft deze waarschuwing ook afgegeven voor Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel.

“Plaatselijk valt veel regen in korte tijd en kans op wateroverlast”, zegt het KNMI over de verwachting voor Drenthe. “Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Halverwege de avond verdwijnen deze onweersbuien.”

Windstoten
In het westen van het land valt naar verwachting meer dan 50 millimeter regen in 24 uur. “Verkeer en buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden”, aldus het KNMI. Aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland moet in de middag en avond rekening worden gehouden met zware windstoten van rond de 80 kilometer per uur.

In de avond gaat het langs de kust van Noord-Holland “hard waaien”, eveneens met windstoten van rond de 80 kilometer per uur. “Aan het einde van zondagavond nemen de windstoten weer af.”
Verhoogde waterstand

Op de Overijsselse Vecht is sprake van een verhoogde waterstand door de vele regen, meldt waterschap Vechtstromen. Om die reden is er voorlopig geen scheepvaart mogelijk tussen Ommen in Overijssel en de Duitse grens.

Dat deel van de Overijsselse Vecht wordt namelijk alleen gebruikt door pleziervaarders, die onderweg zelf sluisjes moeten bedienen. Bij een verhoogde waterstand is dat te gevaarlijk vindt het schap. De stremming duurt tot nader order.

KNMI/ foto shutterstock