Cultuur

Cleo Buirs Drents voorleeskampioen 2022

Cleo Buirs van de St. Josephschool in Zandberg (gemeente Borger-Odoorn) heeft op woensdag 13 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 25 mei aanstaande gaat Cleo de provincie Drenthe vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Cleo wint mag ze zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2022 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Het regionale kampioenschap Cleo Buirs las voor uit ‘Alles komt goed, altijd’ van Kathleen Vereecken, een heel actueel boek. Het verhaal gaat over Alice en hoe zij de eerste wereldoorlog moet zien te overleven. Eigenlijk gaat dit boek over elke oorlog. Ook over oorlogen van nu. Het is een verhaal over vluchten, over angst, over afscheid moeten nemen en over heel erg veel verdriet. Dit verhaal doet je beseffen hoeveel geluk we hebben om te leven in vrede en vrijheid.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Cleo heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst leerlingen van 164 scholen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale.

De jury zei over Cleo: Haar introductie op dit boek en het fragment raakte ons. Met haar mooie warme stem pakte ze ons en het publiek helemaal. Ze spatte van het podium (en het scherm van de livestream)!’’

De jury bestond dit jaar uit schrijfster Marcella Kleine, directeur-bestuurder Biblionet Drenthe Annelies Bakelaar en leerkracht basisonderwijs Ineke Heersma.

Landelijke finale
Joke Kasemier van Biblionet Drenthe, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Cleo dat zíj op 25 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker Drenthe komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. In het 29-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft een keer eerder een kandidaat uit Drenthe de landelijke titel gewonnen.

Op 25 mei neemt de kampioen uit Drenthe het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit de Kinderboekenambassadeur en Annabelle Zandbergen (presentator Jeugdjournaal). De finale wordt gepresenteerd door comedian en presentator Edson da Graça.

Foto Bilblionet