Evenementen

City Swim Meppel: zwemkanjers strijden om de eer

Opgelucht staat de organisatie van de Meppel City Swim langs de kade. Tevreden kijkt het samen met enthousiast publiek naar de tachtig zwemmers die vandaag de grachten trotseren voor een tocht van 1400 meter. Hoe anders was het vorig jaar tijdens het Grachtenfestival waar de City Swim onderdeel van is. Poep gooide toen roet in het eten.

‘Mooi slotstuk’

En dus was het naar aanloop van deze zevende editie van het zwemfestijn bij elke meting weer spannend. Want is het water schoon genoeg? “Het scheelt veel in de organisatie als het doorgaat”, vertelt Robert de Vries van de stichting City Swim Meppel. “Want er gaat nogal wat aan vooraf om dit alles zover te krijgen”, knikt hij richting de zwemmers in de gracht. “Dat het nu doorgaat, is een mooi slotstuk van een periode dat je met organiseren bezig bent.”

Poep

Terug naar vorig jaar, ook toen organiseerde De Vries samen met anderen de City Swim. Maar bij metingen van het grachtwater bleek er te veel poepbacteriën in te zitten. “Waar dat vandaan kwam? Ja, zeg het maar”, blikt De Vries terug. “Het was een momentopname. De waardes waren niet goed, maar waar het vandaan kwam hebben we niet kunnen achterhalen.”

Enthousiasme

Maar dit jaar staan alle seinen op groen en trekken recreanten en wedstrijdzwemmers getooid in wetsuit door de grachten. “Het is echt geweldig. De sfeer met al die boten en mensen langs de kant. Dat sleept je er echt doorheen”, vertelt recreant Martijn Schuring nadat hij als eerste aantikt.

“Voor de start was het best koud. Dan denk je: ‘Oh jee, ik moet nog een eind.’ Maar eenmaal in het water is het lekker. Zonnetje erbij, publiek langs de kant. Dat maakt echt dat je een tandje erbij doet”, vult zwemster Marieke van Gelder aan.

Meppel, maar dan anders

De Vries kijkt tevreden terug op deze editie van de zwemwedstrijd door de Meppeler grachten. En kijkt ook alvast wat vooruit richting volgend jaar. Ook dan verwacht hij weer een grote groep zwemmers aan de start.

“Je bekijkt Meppel echt van de andere kant, vanuit de grachten. Je hoort ook van deelnemers dat dat echt een heel andere beleving is.” Meer foto’s op www.rtvmeppel.nl en socials

Uitslagen zie www.cityswimmeppel.nl

Tekst RTV Drenthe/ foto’s Leo de Harder en Quido van Hien (RTV Meppel)