Nieuws

Celstraf voor inbraken in Meppel

Voor een inbraak in een kledingzaak en een boekhandel in Meppel is een 20-jarige Meppeler veroordeeld tot een celstraf van een half jaar. Een 19-jarige man uit Almelo moet voor alleen de inbraak in de kledingzaak voor vier maanden de cel in.

De beide inbraken werden op 12 maart vroeg in de ochtend gepleegd. Uit de kledingzaak New Coast maakten de inbrekers merkkleding en geld buit. Uit de boekhandel namen de dieven vooral sigaretten, shag en ook een boek mee. “Dat laatste is bijvangst”, meende de rechter.

Tas met buit
De inbraken kwamen aan het licht doordat surveillerende agenten die vroege ochtend twee mannen zagen lopen. Ze renden weg en lieten een tas staan. Daarin zaten merkkledingstukken, die kort daarvoor uit de kledingzaak waren weggenomen. De politie zette een speurhond in en kwam bij de woning van de Meppeler uit. Daar zaten beide verdachten en er lagen meer kledingstukken.

DNA
Op een achtergebleven tas in de boekhandel zat DNA van de Meppeler. Hij bekende toen. Op camerabeelden was bovendien te zien dat beide mannen een dag voor de inbraak de kledingwinkel in Meppel bezochten. “Kennelijk om de boel te verkennen”, zei de rechter. Alles bij elkaar opgeteld zag de rechter voldoende bewijs om ze te veroordelen.

Landelijk
Vooral de inbraak in de kledingzaak noemde de rechter ‘brutaal’, waardoor de winkelier werd opgezadeld met veel ellende en schade. Beide mannen hebben een fors strafblad. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden celstraffen tot zestien maanden. De straf viel lager uit, omdat de rechter rekening hield met de straffen die landelijk in vergelijkbare gevallen worden opgelegd.