Natuur

Boeren Drenthe slaan alarm om dodelijk jacobskruiskruid voor dieren

Het giftige jakobskruiskruid verspreidt zich snel in Nederland. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien. LTO Noord slaat nu alarm en roept overheden op werk te maken van de aanpak. Er zijn brieven geschreven naar de provincie Drenthe, de waterschappen in Drenthe, Rijkswaterstaat en ProRail.

‘Het welzijn van dieren is onze prioriteit. Jacobskruiskruid kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs fataal zijn. Hoewel biodiversiteit belangrijk is, moeten we giftige planten verwijderen. Overheden moeten gerichte maaibeleid voeren op plekken met veel Jacobskruiskruid’, aldus Arend Steenbergen,  regiobestuurder LTO Noord-Noord.

LTO Noord roept op tot actieve maatregelen om de verspreiding van Jakobskruiskruid vanaf deze locaties naar aangrenzende agrarische gronden te voorkomen. Specifiek wordt gevraagd om bufferstroken van 50 meter rond agrarische percelen te hanteren waar de plant niet voorkomt of niet mag bloeien.

Jakobskruiskruid bevat pyrrolizidine alkaloïden (PA’s), die giftig zijn voor dieren. Wanneer dieren hooi eten dat besmet is met deze plant, kunnen zij ernstige leverschade oplopen en zelfs overlijden. Boeren doen er alles aan om besmetting van voer door jakobskruiskruid te voorkomen.

Cheryl Groen/ foto Erik Jan Feenstra